Başbakan Yardımcısı İşler, Karadağ'da

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, "Gerek bizim Karadağ kökenli vatandaşlarımız gerekse onların buradaki akrabaları iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde köprü rolü üstlenmektedir" dedi.

İşler, Karadağ'ın başkenti Podgoritsa'daki temasları kapsamında, Karadağ Başbakan Yardımcısı Rafet Husoviç ile görüştü.
Villa Goritsa'daki görüşme, başında görüntü alınmasının ardından basına kapalı devam etti.
İşler, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Karadağ'ı tanıyan ilk ülkelerden birinin Türkiye olduğunu hatırlatarak, o günden bu yana iki ülke arasında güzel ilişkilerin geliştirildiğini belirtti.

İki ülke arasında tarihdaşlık ve kültürdaşlığın bulunduğunu aktaran İşler, "Aynı zamanda, Türkiye'de Karadağ kökenli birçok vatandaşımız bulunmakta ve onların buradaki akrabaları bulunmakta. Gerek bizim Karadağ kökenli vatandaşlarımız gerekse onların buradaki akrabaları iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde köprü rolü üstlenmektedir" diye konuştu.

İşler, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin günden güne geliştiğine de değinerek, buna rağmen mevcut rakamların tatmin edici olmadığını, Türk iş adamlarını burada yatırım yapmaları için hükümet olarak desteklediklerini söyledi.

-Yatırımların önündeki engeller kaldırılabilir
Karadağ Başbakan Yardımcısı Husoviç de iki ülke arasındaki ilişkilerin sağlık, eğitim, kültür, politika ve diğer alanlarda en üst düzeyde olduğunu belirtirken, ekonomi alanındaki ilişkilerin daha da iyi düzeye getirilebileceğini vurguladı.
Türk iş adamlarının Karadağ'da yatırım yapmaları yönünde teşvik edilmesi gerektiğini belirten Husoviç, bu kapsamda karşılıklı olarak çeşitli projeler geliştirilebileceğini, yatırımların önündeki engellerin kaldırılabileceğini ifade etti.

Türk hükümetine, Karadağlı öğrencilere verdiği burslar dolayısıyla teşekkür eden Husoviç, sadece geçen yıl 50 öğrenciye Türkiye'de eğitim bursu verildiğini ve 200'den fazla Karadağlı öğrencinin eğitimine devam ettiğini aktardı.
Husoviç ayrıca yakın zamanda Türkiye'ye iade-i ziyarette bulunacağını ve somut projeler üzerinde görüşme imkanı bulacaklarını dile getirdi.
İşler, ziyareti kapsamında yarın, Bar şehrindeki Selimiye Camisi ve İslam Kültür Merkezi'nin açılış törenine katılacak.
Başbakan Yardımcısı İşler'e, Karadağ'daki temaslarında, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkan Yardımcısı Ali Maskan, Milletvekilleri Şirin Ünal ve Faik Tunay eşlik ediyor.
Kaynak: AA