İsparta'daki Uçak Kazası Davası

Isparta'da 2007 yılında meydana gelen ve 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili davanın görülmesine devam edildi.

Keçiborlu yakınlarında düşen Atlasjet uçağıyla ilgili davanın Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 25'inci duruşmasına, tutuksuz sanıklardan kaptan pilot Faruk Çağımnı ile kazada hayatını kaybedenlerin yakınları ve avukatlar katıldı.

Diğer tutuksuz sanıklar ise duruşmaya gelmedi.
Mahkeme heyetine, Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı AŞ ortağı Yavuz Çizmeci hakkında istediği bilirkişi raporu sunuldu. Mahkeme heyetinin okuduğu raporda Çizmeci'nin kazada bir sorumluluğunun bulunmadığına dair bilgiler yer aldı.
Müşteki avukatlarından Şehnaz Yüzer, bilirkişi raporunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirterek, Yavuz Çizmeci'nin kazadan sorumlu olduğunu, sanıkların bilinçli taksir ve olası kast suçuyla yargılanmaları gerektiği ifade etti.

Mahkeme Başkanı Suat Yürekli, "Sanıkların bilinçli taksir ve olası kast" suçundan ek savunmalarını istedi. Bu kararla birlikte, "Taksirle birden fazla insanın ölümüne neden olma" suçuyla yargılanan sanıklar artık "Bilinçli taksir ve olası kast" suçu kapsamında yargılanacak.
Daha sonra mahkeme heyeti, ek savunma süresiyle ilgili talepleri kabul ederek duruşmayı 3 Temmuz'a erteledi.
Avukat Yüzer, duruşmanın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, mahkeme heyetinin verdiği karardan memnun olduklarını belirtti
Yüzer, şöyle konuştu:
"Bu, Türkiye'de ilk defa sorgulanan bir uçak kazası. Burada sorumlular cezalandırılsın ki bundan sonra böyle talihsiz olaylar bu ülkenin başına gelmesin. Soma'da yaşananlar da aynı. Orada da, burada da denetimler var ama eksik ve yanlış yapılıyor. 15 gün önce bile bu uçağı teslim alan pilotların teslim aldıklarına dair imzaları yok. Rahmetli pilotun da uçağı teslim aldığına dair imzası yok. Bu nedenle sorumlu kişilerin hepsi bu kuralların bir tanesine uyulmaması halinde ne kadar büyük risk olduğunu ve kurtulma şansı olmadığını bilebilecek düzeyde insanlar. Biz bunu davanın başından beri söylüyorduk. Nihayet sayın mahkeme bu talebimizi kabul etti ve bilinçli taksir konusunda sanıkların ek savunmalarını alacak."
- Olayın geçmişi
İstanbul'dan Isparta'ya gelen Atlasjet Havacılık AŞ yolcularını taşıyan Dünyaya Bakış (World Focus) Hava Taşımacılığı AŞ şirketine ait yolcu uçağı 30 Kasım 2007'de, Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarındaki Türbetepe mevkisinde düşmüş, kazada 7'si mürettebat 57 kişi ölmüştü.
Kaynak: AA