'7. Uluslararası Posta Sempozyumu' Fethiye'de Başladı

PTT tarafından düzenlenen "7. Uluslararası Posta Sempozyumu", Fethiye'de başladı.

Ölüdeniz Mahallesi'ndeki Liberty Hotel Lykia'da düzenlenen sempozyuma 47 ülkeden yaklaşık 150 kişi katıldı.

Bu yıl "Haberleşme ve teknoloji alanında meydana gelen hızlı büyüme sonucunda değişen müşteri ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yeni ürün ve hizmet arayışı, e-ticaret" konusunun ele alınacağı sempozyuma, Dünya Posta Birliği (UPU) Genel Müdürü, Avrupa Kamu Posta İşletmeleri (POSTEUROP), Akdeniz Posta Birliği (EUROMED) temsilcileri ile Hazine Müsteşarlığı, Kalkınma Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile e-ticaret yapan firmalar katlıyor.
Sempozyumun açılışının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan PTT Genel Müdürü Osman Tural, klasik ve geleneksel posta anlayışında dünyadaki gelişmelere paralel olarak bir değişikliğe gitme zorunluluğunun ortaya çıktığını söyledi.

Geleneksel ve klasik mektuplarda kayıp söz konusu olduğunu belirten Tural, bu kaybın ancak e-ticaret ile kapatılabileceğini ifade etti.

E-ticaret yapan şirketler arasında ticareti satıcıdan alıcıya ulaştırmak için bir network ağına ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Tural, şöyle konuştu:
"Bu network klasik posta hizmetleri sunan posta idarelerinin altyapısı. Dünyanın neresinde olursa olsun herhangi bir malı internet üzerinden satın alma işleminin gerçekleşmesini sağlıyor. Satın alma müşterinin eline ulaştığında gerçekleşiyor. Bunları ulaştıracak bir mekanizmaya ihtiyaç var. Burada zincirin bir halkası daha var. O da işin ödeme sistemi dediğimiz bölümü. Posta idareleri olarak sunduğumuz avantaj bu. Kurumumuzda postanın içinde ödeme sitemleri bir şekilde var. Burada önemli olan posta idarelerinin reaktif ve proaktif bir anlayış sergilemeleri."
- "E-ticaretle ihracat yapmamız lazım"
Tural, sempozyumda posta idareleri, satıcılar ve bölgesel anlamda neler yapılabilmesi konusunu ele alacaklarını vurguladı.
Türkiye olarak üzerinde durulması gereken en önemli konunun e-ticaret yoluyla ülkede üretilen malların ihraç edilmesini sağlamak olduğunu kaydeden Tural, "Biz başka ülkelerden mal alıp Türkiye'de nasıl kullanıyorsak, Türkiye'de ürettiğimiz malların da başka ülkelere e-ticaret yoluyla ihraç edilmesi konusunda katkı sağlayacak mekanizmalar üretmemiz lazım. Son dönemde ürettiğimiz güzel mallar var. Bunları nasıl başka ülkelere ihraç edebilirizi değerlendirmemiz lazım. Bu konular da sempozyumda konuşulacak" dedi.

Tural, PTT'nin 2002'den sonra iyi bir yapıya kavuştuğunu, her ay 26 milyon kişinin postanelerden hizmet aldığına da dikkat çekti.
-"Fransa bizden 27 kat fazla posta gönderiyor"
Günümüzde kişisel mektuplaşmanın yok denecek kadar az olduğuna işaret eden Tural, şunları kaydetti:
"İnsanlar e-mail kullanıyor diye kayıtlı elektronik postayı uygulamaya koyduk. Özellikle elektronik maillere resmiyet kazandıracak bir mekanizma ürettik ve elektronik posta hizmetini sunduk. Klasik postayla ilgili şuan Türkiye'de ne yazık ki posta dediğimiz olay çok sınırlı kalmış. Fransa bizimle neredeyse eşit yapıya sahip. Oradaki gönderi sayısı 27 milyar, Türkiye'deki gönderi sayısı ise yıllık 1 milyar. Fransa'daki insanlar bizden 27 kat daha fazla posta gönderiyor. Bizde klasik posta gönderilerin bir çoğu tanıtıma yönelik katalog, broşür gibi materyallerden oluşuyor. Türkiye o çağı yaşamadan elektronik mail dönemine girdi. Dünya var olduğu müddetçe, insanlar, mallar ve yazılar bir şekilde ışınlanmadığı müddetçe postaya ihtiyaç var. Kimseden mektup yazmasını beklemek mümkün değil. Ama bir şekilde kanunen gönderilmesi gereken tebligat, fatura, hesap ekstreleri vatandaşlara ulaştırmak gerekli."
Osman Tural, insanların cep telefonlarına gelen mesajı ve maillerini okuduğunu düşünmediğini, ama postadan gelen bir gönderiyi muhakkak teslim alıp okuduklarını belirtti.

Yapılan bilimsel araştırmalara göre e-mail yada cep telefonuyla gelen reklama yönelik gönderilerin yüzde 60 seviyesinde posta lehine bir farkındalık olduğuna değinen Tural, PTT'nin her geçen gün kendisini yenileyerek vatandaşlara en iyi hizmeti verdiğini sözlerine ekledi.
Sempozyumun yarın sona ereceği bildirildi.


Kaynak: AA