Papa Franciscus İsrail'de Açıklaması

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, "İsrail'in var olma ve uluslararası olarak sınırlarının tanınma hakkı olduğu gibi Filistin halkının da tanınmış ve özgürce yaşayacağı bir vatana sahip olma hakkı var" dedi.

Batı Şeria'daki temaslarını tamamlayan Papa Franciscus, özel helikopterle Tel Aviv kentindeki Uluslararası Ben Gurion Havaalanı'nda geldi.
İsrail ve Vatikan bayraklarıyla donatılan havaalanında kendisini bekleyenlere hitap eden Papa Franciscus, "İsrail'in var olma ve uluslararası olarak sınırlarının tanınma hakkı olduğu gibi Filistin halkının da tanınmış ve özgürce yaşayacağı bir vatana sahip olma hakkı var" diye konuştu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'i, Vatikan'da birlikte barış için dua etmeye çağıran Papa Franciscus, "Filistin ve İsrail'in liderlerini iki devletli çözüm için uzlaşı ve diyaloğu esas almaya davet etti.
İki ülke hakkındaki görüşlerinin hayal olarak kalmamasını temenni eden Papa Franciscus şunları söyledi:
"Kudüs hala yaşanan çatışmaların acısını çekiyor. Herkes sadece İsrail'in değil bölgenin tamamının barışa ne kadar ihtiyaç duyduğunu çok iyi biliyor. Çatışmalara son verip, adaletli bir şekilde barışı gerçekleştirmeliyiz."
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres de karşılama töreninde yaptığı konuşmada, "Sayın Papa, halklar arasındaki birliği sağlamak ve korumak için bugün buraya geldiniz. Size ziyaretinizden ve Yahudi düşmanlığıyla mücadelenizden ötürü çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Peres, İsrail'in barışı esas alan bir devlet olduğunu belirterek "İsrail, demokratik, barış içinde yaşama kuralını uygulayan Yahudi devletidir. İsrail tüm komşularıyla barışı arzulayan bir devlettir. Ülkemizin her köşesinde barışın yayılmasını ümit ediyoruz" ifadesini kullandı.
Papa'nın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Yahudi ve Hristiyanlar arasında kökleri 2 bin yıl öncesine dayanan tarihi bir ilişki olduğunu anlattı.
Netanyahu, "Kudüs, ebedi başkentimiz ve milletimizin kalbidir" ifadesini kullandı.
Papa Franciscus'un havaalanından, Cebel el-Mukeber beldesine inecek özel helikopterle Doğu Kudüs'e geçeceği ve üç semavi dine ait kutsal mekanları ziyaret edeceği belirtildi.
Papa'nın, bu akşam Fener Rum Patriği Bartholomeos ile Papa 6. Paulus ve Patrik Atenagoras'un Kudüs'te buluşmasının 50| yıldönümü kutlamasına katılması bekleniyor.
Ürdün'den bu sabah Batı Şeria'ya geçen Papa Franciscus, Beytüllahim kentinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından karşılanmıştı.
Kaynak: AA