En Güzel Kuzunun Sahibi Ödüllendirildi

Tarım ve hayvancılık sektörünün İzmir'deki dev buluşŸması ''Anadolu EXPO Canlı Süt ve Besi Hayvanları LJiftlik Ekipmanları, Süt ve Et Teknolojileri ve Yem İhtisas Fuarı'' yetişŸtiricilerin renkli mücadelesine sahne olan ''şžampiyon Kuzular'' yarışŸması ile kapılarını kapattı.

YetişŸtirici için ''Er Meydanı'' niteliğŸindeki ''şžampiyon Kuzular'' yarışŸmasına İzmir başŸta olmak üzere çevre illerden 100'ün üzerinde küçükbaşŸ hayvan katıldı.
ǖn elemenin ardından podyuma çıkan koyun ve keçiler; İzmir Damızlık Koyun-Keçi YetişŸtiricileri BirliğŸi Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, E.ǜ Ziraat Fakültesi Zooteknik Bölümü öğŸretim üyesi Dr. Funda ErdoğŸan Ataç ve Aydın İli Damızlık Koyun-Keçi YetişŸtiricileri BirliğŸi BaşŸkanı Halit Kahraman tarafından değŸerlendirildi.
Türk hayvancılık sektörünün gelişŸimini engelleyen sorunlara teknolojik çözüm alternatifleri sunan fuarın en renkli etkinliğŸi olan ''şžampiyon Kuzular'' yarışŸmasına katılan hayvanlar 6 ayrı kategoride boy, kilo, ırk özellikleri ve duruşŸ gibi kriterlere göre puanlandı.
Emek Yem Sanayi ve Sergün GüneşŸ Enerjileri Sistemleri sponsorluğŸunda gerçekleşŸtirilen yarışŸmada sakız koç ve sakız koyun kategorisinde Mehmet Avukan, saanen teke ve keçi kategorisinde Mustafa Farabi Seyran adlı yetişŸtiriciler ikişŸer birincilik elde etti. Süt kuzu kategorisinde Yılmaz ǖzdamar, Manisa Halk Elinde Islah kategorisinde ise de Askerhan Keskiner kürsüye çıktı. şžampiyon yetişŸtiriciler kategori ve derecelerine göre tam, yarım ve çeyrek altın ile tablet bilgisayar, mini-pad ve akıllı cep telefonu ile ödüllendirildi.
İzmir Damızlık Koyun-Keçi YetişŸtiricileri BirliğŸi BaşŸkanı ǖzer Türer, şŸampiyon yetişŸtiricilere ödüllerini veren ve emeklerinden ötürü teşŸekkür ederek yarışŸmanın üreticiyi motive etmesi bakımından önemine dikkati çekti. KonuşŸmasında ıslah çalışŸmalarının önemine de değŸinen Türer, birlik olarak sakız ırkının iyileşŸtirilmesi konusunda çalışŸmalarının hızla sürdüğŸünü belirtti.

Türer; "Kontrolsüz melezlemeler sonucu Sakız Koyunu özelliklerini yitirmişŸ durumda. 3-4 yıllık bir süre zarfında Sakız koyunun karakteristik özelliklerinin korunması için büyük yol kat edeceğŸiz. Biraz sabır ile yakın zamanda tüm dünyaya Sakız koyunu ihraç edecek konuma geleceğŸiz" dedi.

 
Kaynak: AA