10 Yıl Gençleştiren 13 Madde

TEMA Vakfı İzmir şžubesi her ay düzenlediğŸi bir konuk ve bir konu programında bu ay Herkes İçin Acil SağŸlık DerneğŸi BaşŸkanı aile hekimliğŸi uzmanı Dr. ǜlkümen Rodoplu'yu ağŸırladı.

Rodoplu, Konak Belediyesi Türkan Saylan Konferans Salonu'nda yaptığŸı sunumda, önümüzdeki yıllarda dünyada en çok görülecek hastalık ve ölüm nedenlerinin sırasıyla kalp ve damar hastalıkları, kanser, diyabete bağŸlı sorunlar, kazalar, nörolojik hastalıklar ve enfeksiyonlar olduğŸunu vurguladı.
Bu hastalıklardan korunmak için alınacak önlemlerden bahseden Rodoplu, on yaşŸ daha genç kalmak için 13 maddeyi şŸöyle sıraladı:
1- Güleryüz: Her zaman, her koşŸulda, herkese.
2- Su: Günde 2 litre. Su hayattır.
3- Limon ve limon suyu: C vitamini zengini. Metabolizmayı hızlandırmakta birebir.
4- Uyku: Kaliteli, düzenli ve deliksiz bir uyku.
5- LJalışŸmak: Uzun ve sağŸlıklı yaşŸayan insanların ortak özelliğŸi aktif olarak çalışŸmaya ve üretmeye devam etmeleridir.
6- DoğŸru ve sağŸlıklı beslenmek: DoğŸanın bizlere sunduğŸu her gıdayı yeterince ve doğŸru tüketmek.
7- Hareket: Her gün, her yerde, her koşŸulda yürüyün, koşŸun, zıplayın, çömelin, dans edin. Yeter ki, sevdiğŸiniz, size keyif veren hareketler olsun.
8- Ceviz: Omega3 yağŸ asidi sayesinde kalp hastalığŸı, inme, diyebete karşŸı koruyucu özelliğŸi var.
9- Günde 1 elma: Sindirim sistemine faydasının yanında kalsiyum, potasyum, magnezyum zenginidir.
10- ZeytinyağŸı: Hücre yenilemede beyin, kalp, damar sağŸlığŸında şŸampiyonluğŸu elden bırakmıyor.
11- Koyu yeşŸil yaprağŸı olan sebzeler: Ispanak, yeşŸil soğŸan, maydanoz, semizotu, roka, ısırgan, kara lahana, lutein zengini olan bu sebzeler çinko ve demir içermektedir. Cilt yenilenmesinde, cilt sağŸlığŸında ve bağŸışŸıklık sistemini güçlendirmede birebir.
12- Dostluk ve sosyal ilişŸkiler: Beraber olmaktan keyif aldığŸınız kişŸilerle zaman geçirin. Anne, babanızını, akrabalarınızı arayın, sorun. Onlarla vakit geçirmek size huzur verecektir.
13- Check Up: Yılda bir kez genel sağŸlık kontrolu yaptırmayı ihmal etmeyin.

 
Kaynak: AA