Tarihi 'Taşhan' Otel Oldu

Amasya Mutasarrıfı Hacı Mehmet Paşa tarafından 1758 yılında yaptırılan tarihi "taşhan", restore edilip otele dönüştürülerek turizme kazandırıldı.

Vali İbrahim Halil Çomaktekin, Amasya Valiliği ile Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın desteği ile restore edilen tarihi binada incelemelerde bulundu. Anadolu ve Amasya'nın birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını anımsatan Çomaktekin, kentin önemli bir ticaret güzergahı üzerinde yer aldığını belirtti.

Ticaretle uğraşan yöre insanının konaklamaları için kervansaray ve hanlar yapıldığına değinen Çomaktekin, "Kervansaraylar daha çok şehrin dışında yolların üzerindeki konaklama tesisleriyken, hanlar da şehrin içindeki konaklama tesisleriydi. Taşhan bunlardan birisi" dedi.

Binaların da insanlar gibi zamanla yaşlanabileceğini, bakımsızlık nedeniyle çürüyebileceğini ifade eden Çomaktekin, şöyle konuştu:
"Taşhanımız da bu konuma gelmişti. Taşhan tekrar tarihteki gibi Amasya'nın mimarisine de uygun bir şekilde ayağa kaldırılıp sadece gezilen değil, bahsettiğimiz tarihteki misyonunu icra edebilmesi için tarihe uygun bir şekilde kente gelen vatandaşlarımızın tarihi hissedebilecekleri bir şekilde burada konaklamaları ve dışarıda bulunan dükkanlarda alışveriş yapabilme imkanı bulabilmeleri için restore edildi. 2010 yılından itibaren devam eden çalışma çok olumlu bir sonuç verdi. Açılışa hazır hale geldi. Mimari dokuya zarar vermeden yapılan restore çalışmaları sonrası taşhan, aynı zamanda çağımızın getirdiği birtakım teknolojik güzellik de ona uygun bir şekilde dizayn edilerek, halkımızın yakında hizmetine sunulacak. Amasya'nın turizmine, tarihine çok önemli katkılar sunacağına inanıyorum."
Çomaktekin, taşhanda konaklama şansı elde edecek insanların kendisini tarihi bir atmosferde daha iyi hissedebileceğini ifade ederek, "Burada konaklayan insanımız tarih hissedir, nostalji hissedir, sağlık hisseder. Tamamen tabii bir ortam var. Tarih hissetmesi ve doğal bir yaşantıyı hissetmesi sağlık açısından çok önemli" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA