'Şeker Yükleme Testi Adı Ürkütücü Olabilir”

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongresi’nde konuşan Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Prof. Dr. Yüksel Altuntaş, halk arasında şeker yükleme testi adının ürkütücü olduğunu söyledi.

'Şeker Yükleme Testi Adı Ürkütücü Olabilir”

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği’nin 36’cısını düzenlediği Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongresi’nde Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Prof. Dr. Yüksel Altuntaş, endokrinoloji ve metabolizma hakkında bilgi verdi. Endokrinoloji ve metabolizma bilim dalı dâhili iç hastalıkları uzmanlık eğitiminin bir üst eğitimi olduğunu belirten Altuntaş, “Dolayısıyla endokrinoloji metabolizma şeker hastalığı, şişmanlık ve hormon hastalıklarıyla ilgileniyor. Beslenmede bunun içerisinde. Beslenme apayrı bir bilim dalıdır. Ama daha çok endokrinoloji metabolizma bilim dalı içerisinde değerlendirilmelidir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda beslenme ile diyabet obezite arasındaki yakın ilişkiyi ortaya çıkarmıştır” dedi.

“BESLENME DÜZENİ BİLİMSEL OLMALIDIR”
Ortalıkta dolaşan diyet listelerine itibar etmemek gerektiğini ifade ede Altuntaş, “Bunun tamamı endokrinoloji metabolizma uzmanlık bilim dalının ilgi alanı. Buradaki beslenme düzeninin tamamıyla bilimsel bir beslenme olması gerekir. Piyasada çok çeşit diyet listeleri buluyoruz. Bunlar çok yanlış bir beslenmeye ve yanlış tedaviye gidiyor. Dengeli beslenme dediğimiz karbonhidrat, protein ve yağların belirli oranlarda beslenme formülleri var. Bunlar zaten bilinen değerler. Kana geç karışan yavaş karışan karbonhidratların düşük miktarlarda alınması, gene proteinlin mutlaka alınması, yağlarda da belli oranlarda olan beslenme düzenidir. Bunlar özellikle bizim bilim dalının uzmanlık eğitimini ve özellikle diyetisyenlerin ortak çalışması sonucunda bütün vatandaşlarımızın ulaşabileceği reçetelerdir aslında” diye konuştu.

“GEBELİKTE ŞEKER YÜKLEME TESTİNİN ANNEYE VE BEBEĞE ZARARI YOK”
Gebelikte şeker yükleme testi yapılmamalı diye son zamanlarda medyada bazı haberler gördüğünü belirten Altuntaş, “Şeker yükleme testi adı ürkütücü olabilir. Yükleme halkın kafasında bir karışıklığa yol açıyor. Aslında bazı durumlarda şeker hastalığı tanısında açlık kan şekeri tanısı koymak bazen bize yardımcı oluyor. Belirli miktarda saf şekerin içirilmesi ile belli zaman sonra kan şekerine bakılıyor. Bu bir şeker yükleme testidir halk arasındaki tabiriyle. Bunların zararı yok. Bunlar bazen tanı koymak için bizim başvurduğumuz tanı testleridir. Bu testin herhangi bir şekilde gebeye ve bebeğe zararı olması mümkün değildir. Bunla ilgili görüş bildirimlerinin endokrinoloji metabolizma uzmanlarınca yapılması çok faydalı olur. Gerçekten Türkiye’de uzmanlık alanı dışına çıkan bir bilgi kirliliği var. Bilgi kirliliğiyle halkın kafası çok karışmaktadır” dedi

Kaynak: İHA