Diyarbakır'da Bin 144 Asansör Tehlikeli

Makina Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesince 3 ilçede denetlenen bin 647 asansörden bin 144'ünün tehlikeli olduğu tespit edildi.

Şubeden yapılan açıklamada, Resmi Gazete'de yayımlanan ilgili yönetmeliğine göre, bina yöneticisinin asansörün ayda bir kez bakımını ve yılda bir kez de periyodik kontrolünü yaptırmakla sorumlu hale geldiği hatırlatılarak, bu kapsamda Makina Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Merkezi'nin akredite olmuş A tipi muayene kuruluşu olduğu bildirildi.

Bu kapsamda Diyarbakır'daki 3 merkez ilçe ve Şanlıurfa, Batman, Siirt Belediyeleri ile çeşitli tarihlerde protokol imzalandığı ifade edilen açıklamada şöyle denildi:
"Bu çalışmalar kapsamında Kayapınar ilçesinde bin 101 asansörün kontrolü yapıldı. 278 asansör yeşil etiket, 131'i de sarı etiket aldı. Geriye kalanlar halen tehlikeli durumda. Yenişehir ilçesinde de 296 asansörün kontrolü yapıldı. 67 asansör yeşil, 17 asansör de sarı etiket aldı. Bağlar ilçesinde de kontrol edilen 250 asansörden 7'si yeşil, 3'ü de sarı etiket aldı. Bu rakamlar gösteriyor ki kat edilmesi gereken çok mesafe var. Amacımız Diyarbakır'da kontrol edilmeyen asansör bırakmamaktır. Zaman zaman basında yer alan asansör kazaları nedense arzu edilen tahkikat yapılmadan neticelenmektedir. Asansör kazalarını önlemenin yolu standartlara uygun montaj, bilinçli kullanım ve periyodik ve muayeneden geçmektedir. 20 yılı aşmış eski asansörler hala kullanılmakta, bunların revizyonu konusu ihmal edilmektedir."
Açıklamada, ayrıca vatandaşlara asansör bilgilendirme broşürü dağıtılacağı belirtildi.
Kaynak: AA