Afad Samsun Tatbikatı

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Samsun'da sel tatbikatı yapıldı.

Salıpazarı ilçesinde yaşanan sel felaketinin canlandırıldığı "AFAD Samsun Tatbikatı"na, 21 ilden 229 personel ile Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı ve UMKE ekipleri de katıldı.

Tatbikatta sel nedeniyle Terle Çayı'nın taşması sonucunda yaşanabilecekler 8 ayrı noktada 8 ayrı senaryo ile uygulandı. İlk olarak 3 aracın çaya düşmesi, içindeki yaralı ve ölülerin çıkartılması için çalışma yapıldı. Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı'na ait helikopterin de katıldığı kurtarma operasyonunda senoryo gereği sudan 3 kişi ölü, 4 kişi de yaralı olarak çıkartıldı.
Daha sonra senaryo göreği sel sularına kimyasal madde karışması sonucunda hayatını kaybeden bir kişinin cesedi sudan çıkarıldı. AFAD Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer ekibi de ölçüm yaptı. Ayrıca yine aynı bölgede karada ve suda ilerleyebilen araçlar ve K-9 köpekleri, rafting botlarıyla Terme Çayı içinde yaralı ve ölüleri aradı.
- "Afetlere dirençli topluma dönüştürme arzusu"
AFAD Başkanı Fuat Oktay, gazetecilere yaptığı açıklamada, Samsun'da yapılan tatbikatın geçen yıl programa dahil edildiğini söyledi.

Bölgenin ve şehirlerin farklı durumlarına göre tatbikatlar planladıklarını belirten Oktay, bir önceki tatbikatın Erzurum'da yapıldığını hatırlattı.
Samsun'da ise sel tatbikatı yaptıklarını ifade eden Oktay, "21 ilden AFAD ekiplerimiz bu tatbikata katıldı.

Ayrıca UMKE, jandarma, emniyet ve sahil güvenlik ekipleri de yer aldı. Afetlerle mücadelede 2 ayrı bölüm var. Birincisi önleyici tedbirler almaktır. İkincisi de ise kaçılınmaz olan afetlerde yapabilecek olduğumuz çalışmalardır. Buradaki kaçınılmaz olan afetlerde yapabileceklerimizi ortaya koyan bir tatbikattı. Afetlerde daha iyi nasıl çalışabiliriz bunun çabası içinde olacağız. Türkiye'yi afetlere hazır ve afetlere dirençli bir topluma dönüştürmeyi arzu ediyoruz. Hem yapısal anlamda dönüşüm hemde müdahale boyutunda da hazır olmayı arzu ediyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA