Siverek'te Kullanılan Elektriğin Yüzde 8'i Ödeniyor

Bakanlar Kurulu kararı ile Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde elektrik borcu bulunanların destekleme primlerinin ödenmeyeceğini öğrenen çiftçilerin küçük bir kısmı yol kapatma eylemi yaparken, bu ilçede tarımsal sulamada kullanılan elektriğin yüzde 8’inin parasının ödendiği, yüzde 92'sinin ise kaçak kullanıldığı ortaya çıktı.

Siverek'te Kullanılan Elektriğin Yüzde 8'i Ödeniyor

Destekleme primlerinin elektrik borçlarından dolayı ödenmeyeceğini öğrenen bölge çiftçileri, bunun önüne geçebilmek için değişik arayışlar içerisine girerken, Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) bu güne kadar çok da açıklamadığı il veya ilçe bazındaki kaçak elektrik kullanım oranlarını kamuoyu ile paylaşmaya başladı.

Daha önce Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde özellikle tarımsal alanda kullanılan kaçak elektrik oranlarını paylaşan DEDAŞ, bu kez de Şanlıurfa’nın Siverek ilçesindeki durumu paylaştı. DEDAŞ sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, elektrik dağıtımı yaptıkları Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta tarımsal sulamada kullanılan yaklaşık 4 milyar kilowat saat elektriğin yaklaşık yüzde 95’inin kayıt dışı olarak tüketildiğini hatırlattı. Üstün, özellikle tarımsal alanda kullanılan elektrik enerjisinin kayıt altına alınabilmesi için DEDAŞ tarafından başlatılan ve 16 Haziran’a kadar sürecek kampanyadan tüm çiftçilerin yararlanmasını da isterken, Şanlıurfa’nın Siverek ilçesindeki tüketime ilişkin de bilgiler verdi. Mehmet Gökay Üstün, 228 bin dönüm alanda pamuk, 238 bin dönüm alanda mısır ve 222 dönüm alanda da buğday ekiminin yapıldığı Siverek’te 2013 yılında 872 milyon kilowat saat elektrik enerjisi kullanıldığını bildirdi. Üstün, tüketilen bu enerjinin karşılığında toplam 288 milyon TL tahsilat yapılması gerekirken, 23 milyon TL tahsilat gerçekleştiğini ve bunun da yapılması gereken toplam tahsilatın ancak yüzde 8’ini oluşturduğunu kaydetti.

DEDAŞ sözcüsü, ilçede buna ilave olarak yapılan tahakkuklardan tahsil edilemeyen alacak toplamının da 42 milyon TL olduğunu sözlerine ekledi. Üstün, "Bölgemizde çok yapılan ve ağırlıklı olarak neredeyse hepsi diyebileceğimiz oranda da elektriğe dayalı olan bir yöntem var. Sulamanın elektriğe dayalı bir yöntem olmasıyla beraber karşımıza ana maliyet olarak zaten elektriğin kendisi çıkıyor. Su ile ilgili pek maliyet söz konusu değildir aslında bölgemizde. Dört milyar kilowatt saatlik enerjinin yaptığımız kabaca hesaplara göre yaklaşık yüzde doksan beşten fazlası kaçak olarak kullanılıyor. Bu kaçak olarak kullanılan enerjinin de tahsilatı konusunda hem şirketimiz hem de devletin belirli kurumları dirayetli bir şekilde belirli kampanyalar düzenleyerek bu oranların düzeltilmesi ve aşağı indirilmesi konusunda çalışıyorlar. Siverek, sulamanın yoğun olarak yapıldığı bölgelerden bir tanesi. Siverek bölgesinde 2013 yılında 871 milyon kilowatt saatlik bir enerji tüketildi. Ne yazık ki bunun yalnızca 102 milyon kilowatt saatlik kısmı tahahuka yansıdı. Bu ne demektir kullanılan elektrikle tahakkuka yansıyan elektrik arasında yüzde seksen sekizlik bir fark var. Bu kadar tüketilen enerjiye rağmen kesilen fatura yalnızca 23 milyon liralık bir tahsilat bulunabildi. Bu elektriğin kullanımında faturasını düzenli olarak ödeyen ve adalet olarak başkalarının ödemesini bekleyen vatandaşlarımıza da bir haksızlıktır. Siz yurt dışına bağımlı olduğunuz bir ham maddeyle ürettiğiniz elektriği gereksiz yere israf ettiğiniz vakit de yurt dışına karşı ödediğiniz bedelde de yine hepimizin bildiği gibi cari açık dengesinde de dezavantajlı bir duruma düşüyorsunuz. Buna da dikkat etmeniz gerekmektedir. Belki sulama ile ne alakası var diyeceksiniz ama bunlar bir domino etkisiyle birbirini tetikleyen konular’’ şeklinde konuştu.

Çok sulamayla beraber elektriğin çok harcandığını aktaran Üstün, doğal gazdan üretilen elektriğin cari açığı negatif yönde etkilediğini kaydetti

Kaynak: İHA