Ukrayna'daki Gelişmeler

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ukrayna'da 25 Mayıs'ta yapılacak devlet başkanlığı seçimleri için bu ülkeye yaklaşık 100 gözlemci göndereceklerini açıkladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, Ukraynalı mevkidaşı Andriy Deşçitsa ile Dışişleri Bakanlığı'nda bir araya gelerek son gelişmeleri ele aldı. Görüşmenin ardından gazetecilere kısa açıklamalarda bulunan Steinmeier, gözlemcilerin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) misyonu kapsamında faaliyet göstereceklerini, toplamda yaklaşık 1000 gözlemcinin seçimlerin kurallara uygun yapılabilmesi için görev alacağını kaydetti.

Steinmeier, Ukrayna'daki seçimlerinin büyük önem taşıdığını belirterek, "Seçimler ülkenin istikrara kavuşması için önemli bir dönemeç" dedi.

Ukrayna'da yönetim ile ayrılıkçıların temsilcilerini buluşturmayı amaçlayan yuvarlak masa görüşmelerine Almanya'nın desteğini yineleyen Steinmeier, diyalog sürecinde kısa sürede sonuç almanın zor olduğunu kaydetti.

Steinmeier, "Zaman, sabır ve ilgi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
- Seçimlere katılma çağrısı -
Steinmeier, Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle'ye verdiği demeçte da Ukrayna'daki ayrılıkçı gruplara seslenerek, pazar günü yapılacak devlet başkanlığı seçimlerine katılmaları çağrısında bulundu.
Ukrayna'daki yönetim değişikliğine karşı çıkanların sandığa giderek seslerini duyurabileceklerine işaret eden Steinmeier, devlet başkanlığı seçimiyle yeni bir sürecin başlayabileceğini, bu yıl içerisinde anayasa değişiklikleri ve genel seçimlerin yapılabileceğini vurguladı.
Steinmeier, yeni seçilecek devlet başkanının Ukrayna'nın doğusundaki vatandaşlar tarafından da benimsenmesinin önemli olduğunu kaydetti.

- Merkel umutlu -
Öte yandan, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna'da yapılacak devlet başkanlığı seçimleri konusunda umutlu konuştu.

Alman haber ajansı DPA'nın parti kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Hristiyan Birlik partilerinin basına kapalı grup toplantısında konuşan Merkel, seçimler öncesinde son gelişmelerin umut verici olduğunu anlattı. Ülkenin hemen hemen tamamında seçimlerin gerçekleştirilebileceğini tahmin ettiklerini belirten Merkel, doğuda sadece az sayıda yerleşim yerinde kaos yaşandığını söyledi.

"Rusya'nın seçim sonuçlarını tanıması büyük önem taşıyor" diyen Merkel, bu doğrultuda Moskova'ya çağrıda bulunduklarını kaydetti.

Kaynak: AA