Şırnak Valisi İpek Açıklaması

Şırnak Valisi Hasan İpek, "Küçük yaştaki çocukların çatışmalarda kullanılması Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne aykırı bir durum ve dünya gerçekten bununla mücadele ediyor" dedi.

Şırnak ve Cizre Ticaret ve Sanayi Odalarının birlikte organize ettikleri 2013 İhracat Yıldızları Ödül Töreni'ne katılmak üzere Cizre ilçesine gelen Vali İpek, tören öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu. İpek, Şırnak ve başka yerlerden bazı çocukların dağa götürüldüğü bilgisinin kendilerine geldiğini söyledi.

Şırnak için söylenen rakamların abartıldığını ifade eden İpek, "Şırnak'tan söylendiği gibi 500-600 çocuğun dağa götürüldüğü gibi rakamlar asılsızdır ve öyle bir şey yok. Bize bildirilen kayıp sayısı jandarma bölgesinde 35 kişi. Bunların da 33'ü bulunmuş durumda" diye konuştu.

"Küçük yaştaki çocukların çatışmalarda kullanılması Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne aykırı bir durum ve dünya gerçekten bununla mücadele ediyor" ifadesini kullanan İpek, şunları kaydetti:
"Şırnak Valisi olarak, biz çocuklarımızın okumasını, iyi bir meslek edinmesini, çocuklarımızın hem ailelerine hem ülkelerine hem de dünya insanına, dünya insanlığına faydalı olarak yetiştirilmesini amaçlıyoruz. Bu anlamda çalışıyoruz. Bunun dışında çocukların çatışmalar için götürülmesini şiddetle kınıyoruz."
Suriye sınırında yaşanan olaya ilişkin soru üzerine ise İpek, askeri savcılığın gerekli çalışmaları yürüttüğünü belirterek, "Ama tabi gerçekten üzücü bir olay. Biz Suriye'den gelen Suriye vatandaşı insanların Türkiye'ye girişlerinde Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak misafir muamelesi yapıyoruz. Ancak olayın yaşandığı yerde yanlış bir anlaşılma oldu. Olayın ne olduğunu tam olarak biz de bilmiyoruz. Keşke öyle bir sonuç olmasaydı. O anlamda da gerçekten üzüntülerimizi belirtmek istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA