İzmit'e Organik Pazar Geliyor

Kocaeli’de büyük eksikliği duyulan organik ürünler pazarı için İzmit Belediyesi çalışmalara başladı.

İzmit'e Organik Pazar Geliyor

Kocaeli’de büyük eksikliği duyulan organik ürünler pazarı için önemli çalışma yapılıyor. İzmit Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği, İzmit Ziraat Odası, Kocaeli Tema Vakfı ve İzmit Pazarcılar Odası sorumluluğunda kurulması planlanan organik pazar ile ilgili İzmit Belediyesi’nde bir toplantı yapıldı. İzmit Belediye Başkan Vekili İbrahim Bulut, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Nermin Tol, Kocaeli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Şefi Kemal Fidan, Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Mustafa Tengerek ile ekolojik tarım yapan ve yapmak isteyenlerin katıldığı toplantıda organik ürün ve organik ürün pazarlarının önemi gibi konular ele alındı.

Toplantıda Kocaeli’de organik pazarın olmamasının büyük bir eksiklik olduğu belirtilerek, “Ülkemizde ilk defa organik pazar 2006 yılında açılmış ve halen İstanbul’da 7, İzmir’de 3, Ankara’da 2, Samsun, Eskişehir, Konya, Bursa ve Kayseri’de birer olmak üzere 17 adet organik Halk Pazarı bulunmaktadır. Kocaeli’de organik pazar olmamasından dolayı bölgede üretim yapan 27 yetiştirici ürünlerini pazarlayamamış ve 21 yetiştirici organik üretim yapmaktan vazgeçmiştir. Yapılacak organik pazar sayesinde Kocaeli’de 50 civarında üreticinin organik üretime geçebileceği belirlenmiştir. Türkiye’nin en yoğun sanayi tesislerinin Kocaeli’de bulunması bu bölgede yaşayan insanların en azından tükettikleri gıdaların kimyasaldan uzak GDO’suz ürünler, kazandırmak bölge halkına yapılacak en iyi hizmet olacaktır. Kurulacak organik pazar sayesinde insanlar daha sağlıklı ve tabii gıdalar tüketerek beslenme kaynaklı hastalıkların azalması sağlanacaktır. Son zamanlarda artan kanser vakaları bütün dünyada olduğu gibi Kocaeli ilinde organik üretimi ve bu ürünlerin pazarlanacağı organik pazarların kurulmasını zorunlu hale getirmiştir” denildi.

İzmit Belediye Başkan Vekili İbrahim Bulut’ta projeye destek olacaklarını belirterek, “Bu konuda belediye olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. İlimizde organik pazar bulunmaması büyük bir eksiklikti. Bu çalışmalar sayesinde bu eksikliğin kısa sürede giderileceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA