'Güneşten Ormanlar” Doğuyor…

Ege Orman Vakfı’nın İZKA’dan destek alarak hayata geçirdiği “Güneşten Ormanlar” projesi kapsamında 500 kilowatlık Güneş Enerji Sistemi’nin kurulum çalışmalarının tamamlanmasına sayılı günler kaldı.

'Güneşten Ormanlar” Doğuyor…
Menderes-Pancar’da kiralanan arazide devam eden çalışmaları yerinde inceleyen Ege Orman Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Bakioğlu, 25 Mayıs 2014’te Güneş Enerji Sistemi’nin kurulumunun tamamlanacağını müjdeledi.
Bakioğlu; vakfın iktisadi işletmesi EGEVAK tarafından yürütülen proje kapsamında Menderes-Pancar’da kiralanan arazide, kurulum çalışması tamamlanmak üzere olan “500 kilowattlık Güneş Enerji Sistemi” ile güneş enerjisinden, 800.000 kilowatt gücünde elektrik enerjisi üreteceklerini ve elektrik enerjisi satışından elde edilecek gelir ile yeni orman alanları oluşturulup güneşin ormanlarını kuracaklarını söyledi.

İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) “Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Destek Programı” ndan onay alan “Güneşten Ormanlar” projesi kapsamında “500 kilowattlık Güneş Enerji Sistemi”nin kurulum çalışmalarında sona gelindi. Menderes-Pancar’da kiralanan arazide Merk Solar Enerji Çözümleri San. ve Tic. A.Ş. tarafından yürütülen saha çalışmalarını, Merk Solar Enerji Çözümleri San. ve Tic. A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Fatih Sabuncuoğlu ve Ege Orman Vakfı İktisadi İşletmesi EGEVAK’ın Proje Koordinatörü Kadir Bilgili ile birlikte inceleyen Ege Orman Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Bakioğlu, 2000 adet panelin montajının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

Proje hakkında bilgi veren Bakioğlu; “Projenin toplam bütçesi 1 milyon 868 bin TL. bu rakamın %50’sini İzmir Kalkınma Ajansı karşılıyor. Proje kapsamında, Menderes-Pancar’da kiraladığımız arazide 500 kilowatlık Güneş Enerji Sistemi’nin kurulum çalışması 25 Mayıs’ta tamamlanmış olacak. “500 kilowattlık Güneş Enerji Sistemi” ile güneş enerjisinden, 800.000 kilowatt gücünde elektrik enerjisi üreteceğiz. Ürettiğimiz elektriğin bir bölümü ile Menderes-Oğlananası’nda bulunan 30 bin ağaçlık zeytinliğimizin tarımsal sulaması için kullanılan elektrik ihtiyacını karşılayıp ihtiyaç fazlası üretilen elektriği de Gediz Edaş'a satacağız. Sattığımız elektrik enerjisinden gelen gelirle doğaya her yıl yaklaşık 40 bin fidan kazandırarak güneşin ormanlarını kuracağız.” diye konuştu.

Proje ile ülkemize yeni orman alanları kazandırmanın yanında var olan ağaçların korunmasına yönelik bir etkide sağlayacaklarını ifade eden Bakioğlu “Kurulum sahasındaki yıllık elektrik enerjisi üretimi yaklaşık 800.000 kilowat olarak gerçekleşecektir. Bu miktarda enerji üretimi, yıllık 502.204 kilogram karbon salımının engellenmesi anlamına gelmektedir. Bu da yıllık yaklaşık olarak 1100 adet ağacın kurtarılmasını sağlayacak. Fotovoltaik Güç Sistemlerinin ömrü 30 senedir. Bu zaman içinde güneş parlayarak Ege Orman Vakfı’nın daha fazla ormanlaştırma ve eğitim projelerini gerçekleştirmesini sağlayacak” dedi.

Bakioğlu, projenin bölgeye örnek teşkil edecek bir yatırım modeli oluşturacağını, özellikle sanayicilerin ihtiyaç duydukları elektrik enerjilerini boş atıl duran çatılarında veya arazilerinde gerçekleştirmeleri konusunda özendirici olacağını ve fosil enerji kaynaklarının sebep olduğu çevre sorunlarının önlemesinde model olacağını belirtti.

Kaynak: İHA