Kayseri'de Ağaçlandırma Çalışmaları

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, kentte ağaçlandırma çalışmalarının hız kazandığını belirterek, 2013 yılında 3 milyon fidan dikimi hedefine ulaşıldığını, 2014 yılında ise 3 milyondan daha fazla fidan dikimi hedeflendiğini belirtti.

Kayseri Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Düzgün, Orman Bölge Müdürü Ahmet Kara, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Halil Uysal, Erciyes AŞ Genel Müdürü Murat Cahid Cıngı ve diğer yetkililer ile birlikte Erciyes Dağı Ağaçlandırma Sahasını inceledi.
Düzgün, burada yaptığı açıklamada, daha yeşil bir Kayseri hedefiyle kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörün gayretli bir çalışma içerisinde olduğunu, ağaçlandırma çalışmalarının en az 5 yıl sonra kendini gösterebilmesi nedeniyle sabır gerektiren bir çalışma olduğunu belirtti.

Kayseri'deki ağaçlandırma çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüklerini, ihtiyaç duyulan alanlarda küçük çaplı ağaçlandırma çalışmalarının yanı sıra kent için önem taşıyan alanlara da büyük dikim projeleri uyguladıklarını ifade eden Vali Düzgün, şunları kaydetti:
"2013 yılında 3 milyon fidan dikimi hedefine ulaşıldı, 2014 yılında ise 3 milyondan daha fazla fidan dikimi hedefleniyor. Bu kapsamda Erciyes Dağı'nda 2 bin 350 hektarlık alan projelendirilmiştir. Toprak muhafaza ve erozyon kontrolü çalışması yapılacak. Bin 299 hektarlık alandan 278 hektarında bu çalışma tamamlanmış ve 393 bin fidan dikimi yapılmıştır. Bu yıl içerisinde de Orman Bölge Müdürlüğümüz tarafından Erciyes Master Planı dahilinde Büyükşehir Belediyemizce gösterilen alanlara da 1 milyon fidan dikimi daha gerçekleştirilecektir.
Yaptığımız incelemede geçtiğimiz yıl dikimi yapılan fidanların neredeyse tamamının bölgeye uyum sağladığını gördük. Bu yıl yapılacak çalışmalar da düşünüldüğünde Erciyes'in daha yeşil bir kimliğe bürünecek olması beni son derece mutlu etmiştir. Ayrıca, yapılan çalışmalarda Erciyes'e özgü doğal titrek kavak ağacı varlığı tespit edilmiş ve tamamen Erciyes'e uyum sağlayan bu ağaç varlığının çoğaltılıp yaygınlaştırılması için de çalışmalar yoğunlaştırılmıştır. Erciyes Dağı Ağaçlandırma Projesi için Kayseri'deki her bir nüfus için 1 fidan dikimini hedef almıştık ama 1 milyon 300 bin hedefini de aşarak daha fazla fidan dikilecektir."
Düzgün, Kayseri'nin önemli değerlerinden Yamula Baraj Gölü havzasında da ciddi dikim çalışmaları yapıldığını, baraj gölünün Felahiye, Obruk, Alabaş, Menteş ve Alpaslan mevkilerinde daha önce 5 milyon fidanın toprakla buluşturulduğunu anımsattı.
Ağaçlandırma çalışmalarının yanı sıra gelir getirici ağaç türlerine yönelik çalışmalar da yürütüldüğüne dikkati çeken Düzgün, "10 köyde 2013 yılında 22 bin 890 ceviz, badem ve ahlat dikimleri yapılmıştır. Bu yıl ise Felahiye, Pınarbaşı ve Yahyalı ilçelerimizde 7 bin 500 badem, ceviz ve mahlep ağacı dikilerek vatandaşlarımıza teslim edilecektir. Hem söz konusu bölgelerimiz yeşile bürünecek hem de vatandaşlarımız elde edilecek ürünlerden gelir sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA