Erdoğan: Bu olaylar idamlık olaylar

Son dönemde yaşanan çocuk cinayetleriyle ilgili bir soruyu yanıtlayan Başbakan Erdoğan, “Bu olaylar idamlık olaylar. Ağırlaştırılmış müebbet bizim gündemimizdedir” dedi.

Erdoğan: Bu olaylar idamlık olaylar
Başbakan Recep Tayyip, partisinin MKYK toplantısına giderken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili bir soru üzerine şöyle konuştu:

“İstişarelerimiz devam ediyor. Bugün Merkez Karar ve Yürütme Kurulu toplantımız var. Orada da değerlendirmelerini yapacağız. Bütün bu değerlendirmelerin yanında bizim kendi bünyemizdeki çalışmalarımız bitti. Biz bir de Türkiye genelinde kamuoyu araştırması ayrıca yapıyoruz. Bunların neticelerini de ayrıca alacağız. Bu neticeleri aldıktan sonra da inşallah partimiz kendi adayını açıklayacak. Cumhurbaşkanı asla istişarelerden rahatsız olmaz. Böyle bir şey sözkonusu değil.”

Seçim sistemi konusunda çalışmaların sürdüğünü belirten Erdoğan, şöyle konuştu: Seçim sistemlerinin hepsini gözden geçiriyoruz. Bu konuda kendimiz en ideal olanı nedir onun hazırlıkları içerisindeyiz. Mevcut sistem mi olur, daraltılmış mı olur, daraltılmışta yüzde 5 barajı mı olur, yoksa sıfır mı olur veya dar bölge mi olur, bunların hepsini çalıştık, çalışıyoruz ve çalışacağız. Zaten olay Meclis kapanana kadar. 1 yıllık süreç var. Bu sürece kadar bitti bitti, bitmediği takdirde zaten mevcut sistemle yürümek durumundayız. Kısa bir sürede karar vermek zorundayız."

Son dönemde yaşanan çocuk cinayetleriyle ilgili bir soru üzerine Erdoğan, "Bu olaylar idamlık olaylar. İdam gelmese dahi bu cezaların ağırlaştırılması yönünde arkadaşlara talimatım var. Ülkemizde AB süreciyle ilgili idamın kaldırılması nedeniyle bizim bir sıkıntımız var. Ama bu sıkıntının yerine ağırlaştırılmış müebbete varıncaya kadar düşünülecek bir süreçtir bu. Çünkü bu tür ölümler karşısında duyarsız kalmak mümkün değil. Arkadaşlarımız çalışıyorlar. Ağırlaştırılmış müebbet bizim gündemimizdedir" dedi.

Başbakan Erdoğan, bir soru üzerine bu kişiler için hadımlaştırma gibi konuların gündemlerinde olmadığını dile getirdi.