Tika'dan Filistin'e Okul Desteği

Batı Şeria'da Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) yardımlarıyla inşa edilen "Türkiye Bireh Kız Ortaokulu", Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın telekonferans yöntemiyle katıldığı törenle açıldı.

Bireh kentindeki törene Filistin Eğitim Bakanı Ebu Zehra, Ekonomi Bakanı Cevad en-Naci, Ramallah ve Bireh Valisi Leyla Ganam, Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Mustafa Sarnıç, Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, Ramallah TİKA Müdürü Muhamed Kürşat'ın yanı sıra öğretmenler ve çok sayıda Filistinli katıldı.

Törene telekonferansla katılan Başbakan Erdoğan, kısa bir konuşma yaparak, okulun hayırlı olmasını ve gelecekte kız öğrencilere başarılar getirmesini diledi.
Eğitim Bakanı Ebu Zehra da Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasında hayatlarını kaybeden işçiler için başsağlığı dileklerini iletti. Filistin ve Türkiye arasındaki ilişkilerin dostluk seviyesinin ötesine ulaştığına işaret eden Ebu Zehra, "Gazze'ye ulaşmak amacıyla yola çıkan ve içinde Türk kardeşlerimizin şehit olduğu Mavi Marmara gemisi olayı, Filistinlilerin hafızalarından hiçbir zaman çıkmayacak" dedi.

Sözlerine hayatlarını kaybeden maden işçileri için baş sağlığı dilekleriyle başlayan Ramallah ve Bireh Valisi Leyla Ganam da Türkiye'nin, özellikle açlık grevi yapan tutuklulara ve işgal altındaki Kudüs'e daha çok destek vermesi talebinde bulundu.
Çorum Milletvekili Murat Yıldırım ise Türkiye'nin TİKA aracılığıyla Filistin'e çeşitli alanlarda desteklerinin devam edeceğini belirtti.

Büyükelçi Mustafa Sarnıç, iki ülke arasındaki ilişkilerin son derece güçlü olduğuna dikkati çekerek, "Maden kazası münasebetiyle Filistin halkının kurdukları taziye çadırları, kıldıkları cenaze namazları ve maden şehitleri için yaptıkları dualardan sonra birbirimize olan yakınlığımızın derinliğine şahit olduk" ifadesini kullandı.
2013-2014 öğrenim yılında hizmete başlayan Bireh Kız Ortaokulu, 500 öğrenci, 28 öğretmen ve modern sınıflarıyla Filistinli öğrencilere eğitim veriyor. Türkiye'nin TİKA üzerinden son 5 yılda Filistin genelinde yaptığı yardımlar, 100 milyon doları aşıyor.
Kaynak: AA