Libya'daki Olaylar

Libya geçici meclisi Milli Genel Kongre'nin (MGK) Bingazi'deki çatışmalar nedeniyle ara verdiği yeni kabinenin güven oylaması görüşmelerinin devam edeceği bildirildi.

MGK Dışişleri Komitesi üyesi Emine Emtar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "MGK'nın çalışmalarının durdurulması" yönündeki çağrıları dikkate almadıklarını belirterek, "Seçilmiş meclis, halkın seçeceği yeni bir meclise kadar çalışmalarını yürütecek. Yarın mecliste düzenlenecek oturumda hükümeti kurmakla görevlendirilen Ahmed Maatik'in kabinesinin güven oylaması ve Trablus ile Bingazi'de meydana gelen çatışmalar görüşülecek" dedi.

Maatik'in MGK'ya sunduğu ve dün yapılması beklenen güven oylaması, ordu güçleri ile emekli general Halife Haftar'a bağlı birlikler arasında çıkan çatışmalar ve meclis binasına baskın girişimi nedeniyle ertelenmişti.
MGK ve çevresindeki bakanlık binalarına dün saldırı düzenleyen El-Ka'ka' ve Es-Savaık adlı silahlı gruplara talimat verdiği iddia edilen Haftar'a bağlı birlikler, parlamentonun çalışmalarını durdurmasını talep ediyor.
Savunma Bakanı Yardımcısı Halid eş-Şerif de El-Ka'ka' ve Es-Savaık adlı silahlı gruplara bağlı milislerin dün meclis binasına baskın girişiminde bulunduğunu ve bazı milletvekilleriyle görevlileri kaçırdığını belirtmişti.
El-Ka'ka' ve Es-Savaık grupları, Şubat 2011 devriminden sonra Libya'da kurulan en büyük milis gruplardan kabul ediliyor. Bu gruplar, MGK'nın yönetimi halka devretmesi talebiyle daha önce de pek çok kez meclis binasına saldırmıştı.
Kaynak: AA