Çin Başbakan Yardımcısı Liu İsrail'de

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Çin'in ülkesinin Asya'daki en büyük ticari ortağı olduğunu ve ilişkilere "yenilik" katabileceklerini söyledi.

Netanyahu, İsrail'i ziyaret eden Çin Başbakan Yardımcısı Liu Yandog ile görüşmesi öncesi düzenlenen basın toplantısında, "İsrail ve Çin arasında ilişkilerimizde büyüyen ve gelişen işbirliğini kutluyoruz" dedi.

"Çin, İsrail'in Asya'daki en büyük ticari ortağıdır" diyen Netanyahu, "Çin'in büyük başarısını görüyoruz. Çin'e hayranız. İsrail'in bu ilişkilere katabileceği şeyler var. Bunlardan biri inovasyon (yenilik) olabilir" diye konuştu.

Ziyaret sırasında iki ülke arasında inovasyon alanında işbirliği anlaşması imzalanacağını belirten Netanyahu, pek çok alanda işbirliği yapmanın mümkün olduğunu dile getirdi.
- "Faşizme karşı omuz omuza savaştık" -
Çin Başbakan Yardımcısı Liu ise "Özellikle 2. Dünya Savaşı sırasında dünya faşizmine karşı omuz omuza savaştık" dedi.

Yahudi bir doktorun 1942'de Şanghay'daki Japon saldırılarında yaralanan, aralarında babasının da bulunduğu çok sayıda Çinliyi tedavi ettiğini hatırlatan Liu, "Babamın buraya gelme rüyasını kızı olarak ben gerçekleştirdim" şeklinde konuştu.

İki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulduğu 20 yıl öncesinden bu yana işbirliğinden ziyade siyasi ilişkilerin kuvvetlendiğine değinen Liu, karşılıklı olarak yapılan son ziyaretler neticesinde "inovasyon" alanında işbirliği için ciddi ivme kazanıldığını söyledi.

Liu son olarak, "Bu ziyaret benim için öğrenme ziyareti. İsrail'in inovasyon, bilim ve teknoloji alanında çalışmalarını öğrenmek için buradayım. Bu ziyaret aynı zamanda ikili ilişkileri geliştirme ziyaretidir" diye konuştu.

Netanyahu, geçen yıl Çin'e beş gün süren resmi ziyarette bulunmuştu.
Kaynak: AA