6. Kocaeli Kitap Fuarı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Soma'daki maden faciasına ilişkin, "Üretimde teknolojinin daha fazla kullanılması, iş güvenliğinin bu noktada daha fazla arttırılması ve özellikle iş kazası riskinin minimize edilmesi noktasında neler yapabileceğimiz konusunda özellikle TÜBİTAK olarak bazı çalışmalar başlatma kararı aldık" dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince bu yıl 6'ncısı düzenlenen Kocaeli Kitap Fuarı'nın açılışında konuşan Işık, sözlerine Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden işçilere Allah'tan rahmet, yaralı olanlara acil şifa, yakınlarına ve millete sabır ve metanet dileyerek başladı.

Dayanışma, birlik ve beraberlik ruhundan dolayı Türk milletine şükranlarını sunan Işık, "Halk, millet, devlet olarak yaraların sarılmasıyla ilgili her türlü şey yapıldı, yapılacak. Bundan hiç tereddüt duymuyoruz. Yapamayacağımız bir tek şey var, o da giden canların geri gelmesi. Buna gücümüz yetmiyor, bunu başarma imkanımız yok" diye konuştu.

Işık, asıl odaklanmaları gerekenin yeni canların kaybedilmesini önlemek olduğunu vurgulayarak, kazaların önlenmesi için alınacak önlemler üzerinde yoğunlaşacaklarını kaydetti.

Dün, TÜBİTAK'ta bu konu üzerinde yoğun çalışma yaptıklarına dikkati çeken Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda bilim ve teknolojinin daha fazla nasıl kullanılacağına yönelik bazı çalışmaları başlatma kararı aldık. Artık böyle kazalar yaşamak istemiyoruz. Bunun için özellikle işçi sağlığı ve iş güvenliği noktasında teknolojiyi çok daha fazla kullanmak durumundayız. Allah'ın verdiği aklı, onun sistematik sonucu olan bilgiyi mutlaka artık hayatımızın her alanında daha fazla söz sahibi yapmalıyız. Buna yönelik bazı çalışmalar yapmaya başladık. Üretimde teknolojinin daha fazla kullanılması, iş güvenliğinin bu noktada daha fazla arttırılması ve özellikle iş kazası riskinin minimize edilmesi noktasında neler yapabileceğimiz konusunda özellikle TÜBİTAK olarak bazı çalışmalar başlatma kararı aldık. İnşallah, ümit ediyorum, bundan sonra kazaların önlenmesi noktasında bu çalışmalar bize bazı önemli sonuçlar doğurur, bazı önemli kazanımlarımız olur."
- Soma'ya kitap bağışı çağrısı
Işık, insanın yalnız kaldığında en kolay sığınacağı dostun kitaplar olduğunu dile getirerek, "Elbette Soma'daki kardeşlerimizi, ailelerini kaybeden insanları yalnız bırakmayacağız ama onlar bir şekilde zamanının bir kısmını yalnız geçirecekler. İşte o zaman en güvenli dost kitaba sığınmaları için her yıl yapılan kitap fuarımızın kitap bağışını bu sene Soma'ya yapalım. Soma'daki yavrularımıza, Soma'daki gençlerimize bu kitaplarımızı gönderelim ve onların yalnızlıklarını birlikte paylaşalım" ifadesini kullandı.
"Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin 'mevsim geldi, ağaçlar kitap açıyor' temalı kitap fuarı, sadece Kocaeli'de değil, Türkiye'de de ekol oldu. Şu anda bildiğim kadarıyla İstanbul dışındaki en büyük kitap fuarı bu" diyen Işık, sözlerini şöyle tamamladı:
"İnsanın kendini, dünyayı, evreni hatta ahireti anlaması için anahtar kelime okumaktır. Okumayan toplumların bütün bunlara bütüncül cevap verme şansı ve imkanı yok. Dolayısıyla biz ne zaman hayatımızın merkezine kitap okumayı koyarsak, inanıyorum ki bugün yaşadığımız pek çok problemi de çözmüş olacağız ama ne kadar sürede okuyor gibi yapıp da aslında okumamaya devam edersek, bu ve bunun gibi problemlerle de sürekli yüz yüze kalmaya devam edeceğiz.
Arzumuz; özellikle okuyan, anlayan, kavrayan, yorum, analiz ve sentez, değerlendirme yapan kuşaklar yetiştirmek. Eğer bu kuşakları yetiştirebilirsek ülkemizin geleceğine yönelik hiçbir endişe taşımamıza gerek kalmaz. Bunun için de hedefimiz kendi değerleriyle bezenmiş, okumaya ve kitaba dost, bilimi seven, girişimcilik ruhuna sahip kuşaklar yetiştirmek. İşte bu açıdan bu kitap fuarlarını, kültürel faaliyetleri gerçekten çok önemsiyoruz."
Konuşmaların ardından, fuarın açılış kurdelesini kesen Işık ve beraberindekiler, yayınevlerinin stantlarını gezdi. ODTÜ ve TÜBİTAK'ın stantlarından kitap satın alan Işık, çıkışta bunları Soma'ya bağış için hazırlanan kitap kumbarasına attı.
Ziyaretçilerin çok sayıda yazarla tanışma imkanı bulacağı, 350 yayınevi, 400 etkinlik ve 30 sahafın yer aldığı 6. Kocaeli Kitap Fuarı, 25 mayıs pazar akşamına kadar ziyaret edilebilecek.
Kaynak: AA