Süneye Karşı Biyolojik Mücadele Başladı

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat'ta, hububat başaklarının özsuyunu emerek verimin ve ürün kalitesinin büyük oranda düşmesine neden olan süne haşeresiyle biyolojik mücadele kapsamında tarım alanlarına faydalı böcek bırakıldı.


Yozgat Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nce 13 ilçede 65 teknik personelle 366 köyde 2 milyon 565 bin dekarlık alanda yapılan süne taramasında, toplam 93 bin dekar alanda biyolojik mücadele çalışmasına karar verildi.

Yozgat'ın Şefaatli ilçesine bağlı Paşaköy Bölgesi'ndeki faydalı böcek salımı çalışmalarını takip eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, sünenin hububata en fazla zarar veren haşere olduğunu söyledi.

Sünenin buğdayların sapa kalkması ve başakların oluşmaya başlamasıyla birlikte daneleri emerek, verimi ve ürün kalitesini düşürdüğünü ifade eden Özdemir, "Süne emgisiyle buğdayların danelerindeki protein yapılarını bozarak kalitesini düşürmektedir. Emgi oranı yüzde 3,5 ve üzerine çıkarsa yemlik buğday olarak değerlendirilmektedir. Bu çiftçilerimiz açısından hem de ekonomimiz açısından ciddi kayıp anlamına gelmektedir" dedi.

Süne ile mücadele çalışmalarını planlı yaptıklarını ifade eden Özdemir, “Öncelikle çiftçiler ve teknik elemanlar eğitimden geçiriliyor. Sonrasında da biyolojik mücadele yapılıyor. Buna rağmen istenilen sonuç alınamayan alanlarda ise kimyasal mücadeleye geçilmektedir. Biz Kimyasal mücadeleden ziyade biyolojik mücadeleyi çok daha önemsiyoruz. Çünkü kimyasal mücadelede, doğadaki faydalı böceklerde yok edildiği için doğal denge bozuluyor. Biyolojik mücadelede bir canlının diğer bir canlı ile yok ediliyor. Yozgat'ta daha önce gerçekleştirilen taramalarda sünelerin kışlaklarından toplanan ergin süneler Konya'da Parazitoite dönüştürülüp, tüpler içerisinde iade ediliyor. Bizler de bunları belirlenen alanlara salıyoruz. Yozgat il genelindeki hububat ekim alanlarına bugüne kadar toplam 850 bin adet, bu yıl ise 72 bin adet parazitoit salımı yapılmıştır” diye konuştu.

Kaynak: İHA