Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu Açıklaması

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Barbaros Türk Deniz Görev Grubu'nun 17 Mart 2014 tarihinde Gölcük’ten başlayan Afrika seyrinin en önemli bölümünü Güney Afrika Cumhuriyeti deniz atış sahasındaki fiili güdümlü mermi ve top atışlarının oluşturduğunu belirterek, "14-15 Mayıs 2014 tarihlerinde toplam 8 adet güdümlü mermi atışı başarıyla icra edilmiştir" dedi.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu Açıklaması

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’da meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden vatandaşlar için Allah’tan rahmet, kederli ailelerine ve tüm millete baş sağlığı ve sabırlar dilediğini belirterek, Güney Afrika Deniz Kuvvetleri gemilerince bayrakların yarıya indirildiğini ve Türkiye'nin ortak olunduğunu bildirdi. Bostanoğlu, "Anavatandan yaklaşık 4 bin 500 deniz mili bir başka ifadeyle yaklaşık 8 bin 500 kilometre. Barbaros Türk deniz görev grubunun 17 mart 2014 tarihinde Gölcük’ten başlayan Afrika seyrinin en önemli bölümünü Güney Afrika Cumhuriyeti deniz atış sahasındaki fiili güdümlü mermi ve top atışları oluşturmaktadır. 14-15 Mayıs 2014 tarihlerinde toplam 8 adet güdümlü mermi atışı başarıyla icra edilmiştir. Bu atışların 7 adedi insansız hava hedeflerine, 1 adedi insansız su üstü hedefine karşı gerçekleştirilmiştir. Hava hedeflerinin süratleri saatte 520 kilometre ile 830 kilometre, su üstü hedeflerinin süratleri ise saatte 45 kilometre ile 60 kilometre arasında değişmektedir. Atışlarda çok gelişmiş ve muharebe şartlarına yakın senaryolar uygulanmıştır. Bu kapsamda aynı anda, 1 gemiye güdümlü mermi ve savaş uçağı benzetimi yapan 3 adet insansız hava aracı tarafından hücumlar gerçekleştirilmiştir. Tüm güdümlü mermi atışlarında tam isabet sağlanmış, ayrıca top ve yakın savunma silahları ile de atışlar icra edilmiştir" ifadelerini kullandı.

Bostanoğlu, "Özellikle milli gemi konsepti çerçevesinde Türkiye’de dizayn ve inşa edilen milli gururumuz Heybeliada korvetinin atışlarda gösterdiği başarıyı vurgulamak istiyorum. Heybeliada korvetinin gösterdiği başarı Türk savunma sanayinin ve Türk deniz kuvvetlerinin geldiği seviyenin somut bir göstergesi olmuştur. Yapılan bu atışlardan elde edilen tecrübeler bundan sonraki planlamalarda da dikkate alınacaktır. Yapılan atışlar Türk deniz kuvvetlerinin harbe hazırlık seviyesinin ne kadar yüksek olduğunu bir kez daha göstermiştir" dedi.

Türk Deniz Kuvvetleri öncelikle etki alanları olan Karadeniz, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’de Türkiye'nin deniz alaka ve menfaatlerini korumakla görevli olduğunu bildiren Bostanoğlu, deniz kuvvetleri olarak geçmişte olduğu gibi bugün de bu görevi yerine getirmeye tam olarak muktedir olduklarını ifade etti.

Türk deniz kuvvetlerinin çevre denizlerdeki gelişmeleri 7 gün 24 saat üzerinden yakinen takip ettiğini belirten Bostanoğlu, açıklamasında şunları kaydetti:
"Buna göre faaliyetlerini sürekli tanzim etmektedir. Çevre denizlerdeki bu faaliyetlere ilaveten deniz kuvvetlerimiz ilgi alanlarında devletimizin politikaları doğrultusunda, Barbaros Türk deniz görev grubu faaliyeti gibi, sancak ve varlık göstermektedir. Barbaros Türk deniz görev grubunun Afrika seyri Türk deniz kuvvetlerinin kendi vizyonu doğrultusunda planlanmış ve icra edilmektedir. Barbaros Türk Deniz Görev Grubu'nun faaliyetinin planlanmasında ve icrasında bizlere her türlü desteği sağlayan başta Dışişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve TİKA'ya bir kez daha şükran ve teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca Afrika seyrinde bizleri yalnız bırakmayan ve faaliyetlerimizi Türk ve dünya kamuoyuna ulaştıran tüm basın mensuplarına teşekkürlerimi ve iyi dileklerimi ifade etmek istiyorum. Barbaros Türk deniz görev grubunun, Afrika seyrinin bundan sonraki bölümünde de Doğu Afrika liman ziyaretlerini başarıyla gerçekleştirileceğine ve 27 Haziran 2014 tarihinde tarihi bir görevi tamamlamanın gururu içerisinde Gölcük’e döneceğine tüm kalbimle inanıyorum."
Kaynak: İHA