Çorum’da Türk Alman Ekonomi Günü

Almanya’nın Türkiye Büyükelçiliği ile Çorum Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, Alman Türk Ticaret ve Sanayi Odası ile Siemens’in katkılarıyla organize edilen Türk-Alman Ekonomi Günü düzenlendi.

Çorum’da Türk Alman Ekonomi Günü

İki ülke arasındaki ticaret hacminin gelişmesi, ticari bağların kuvvetlenmesi ve karşılıklı yatırımların hayata geçirilmesi amacıyla yapılan etkinliğe Vali Sari Başköy, Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Eberhard Pohl, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal’ın yanı sıra Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş. CEO Steven Young ve Siemens, Mercedes, MAN gibi firmaların da aralarında bulunduğu 20 Alman firmasının Türkiye temsilcileri ve üst düzey yöneticileri ile Çorumlu işadamları katıldı.

Toplantıda bir açılış konuşması yapan TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, Çorum'un başkent Ankara'dan sonra bölgenin en büyük sanayi şehri olduğunu ifade ederek, Çorum'un yerel yöneticileriyle yatırım konusunda rahatlıkla bir araya gelerek verimli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Başaranhıncal Çorum'un yatırım iklimi bakımından olgun ve istekli bir il olduğunu vurguladı.

Başaranhıncal, Çorum'a yatırım yapmayı düşünen tüm yatırımcıların, çok büyük kolaylıklar ve imkanlarla karşılaşacağını aktararak, Çorum'da görev yapan bürokrasi ve siyasi yöneticilerin, iş dünyası ile kenetlenmiş bir halde olduğunu, yatırımların önünü açmak ve destek olmak için her türlü çalışmayı yaptığını kaydetti.

Çorum'un tarım, turizm ve sanayi olmak üzere üç ayrı kulvarda yarıştığını kaydeden Başaranhıncal, Çorum'un zamanla hak ettiği yeri bulacağına inandığını vurguladı.

Almanya Büyükelçisi Eberhard Pohl, Çorum'un Türkiye ekonomisinde önemli bir gelişme modeli kaydettiğini belirterek, "İşbirliğimiz yeni fırsatlara kapılar açabilir. Bu ilişkileri daha da geliştirip, destek vermek istiyoruz." dedi.

Üçüncü ülke piyasalarına ulaşmak için bu tür işbirliklerinin önemli birer fırsata dönüşebileceğine dikkat çeken Alman Büyükelçi, bu tür toplantılardaki bir diğer amaçlarının da Almanya'nın tanıtımını sağlamak olduğunu aktardı.

Çorum'u bilinçli olarak tercih ettiklerine de değinen Alman Büyükelçi Eberhard Pohl, Çorum'un kültür mirası açısından da binlerce yıllık bir geçmişe sahip olduğunu anlattı.

Bu tür toplantıların, yeni iş imkanlarına ve yeni fikirler yakalanmasına zemin hazırlayacağına inandığını ve öyle ümit ettiğini ifade eden Pohl, Büyükelçi olarak yanlış anlamalara karşılık vermelerinin görevi olduğunu, ancak serbest vize konusunda sadece köprü olabileceklerini, vize zorunluluğunun ortadan kalkmasının kendilerini aşan siyasi bir süreç olduğunu hatırlattı.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü de Türkiye'nin pek çok Avrupa ülkesinden daha iyi konumda olduğuna dikkat çekerek, Almanya ve AB'nin kendisini sorgulamaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Külcü, Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde Almanya başta olmak üzere Avrupa Birliği'nin kendisini sorgulaması gerektiğine işaret etti.

Türkiye-Almanya ilişkilerinin çok eskilere dayandığını dile getiren Muzaffer Külcü, Almanya'ya yıllar önce gurbetçi olarak giden ve bugün Almanya ekonomisine en ciddi katkıları sağlayan Türklerle birlikte bu ilişkilerin daha da güçlendiğini hatırlattı.

Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde, AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı olduğuna inandığını söyleyen Külcü, Alman Büyükelçisi Eberhard Pohl'e, "Türkiye'ye karşı haksızlık yapıldığını düşünüyoruz. Türkiye bundan 10 yıl önceki Türkiye değil, ancak AB halen Türkiye'yi eski Türkiye gibi değerlendiriyor." dedi.

"Hiç bir ilişki ebet-müddet tek taraflı süremez" diyen Belediye Başkanı Külcü, iş adamlarının AB'de serbest dolaşım hakkına sahip olmamasını eleştirdi.

Çorum'un bölgesinde en önemli sanayi şehri olduğuna işaret eden Külcü, "Almanya'nın AB'ye irade koymasıyla, bu tür problemler çözülebilir” ifadelerini kullandı.

Vali Sabri Başköy de konuşmasında, Alman iş adamlarını Çorum'a yatırım yapmaya davet ederek, Çorum OSB'nin alt yapısının dört dörtlük olduğunu, arsa fiyatlarının metrekare bazında 16 dolar olduğunu söyledi.

Pek çok ilde bu fiyatların 200 dolar ve üzerinde olduğunu hatırlatan Vali Başköy, Çorum'un sanayi alanında köklü bir müteşebbis ruha sahip olduğunu ifade etti.

Vali Sabri Başköy, Almanya'nın serbest dolaşım konusunda Türk iş adamlarına imkan tanıması gerektiğini kaydettiği konuşmasında, "Biz ulûfe değil, olması gerekeni istiyoruz. Ticari malların dolaşımı varsa, insanlar daha serbest dolaşabilmelidir." dedi.

Serbest dolaşımın şehirleri canlı hale getirdiğini ifade eden Vali Başköy, Dubaii örneğini vererek, "Başka bir ülkede diplomat pasaportumuz olduğu halde girişimiz 45 dakika sürerken, Duabi'ye 5 dakikada girebiliyorsunuz ve bunun neticesi olarak nüfusu 1 milyon olan Dubai'ye 5 milyon insan gelerek müthiş bir ticari sinerji oluşturabiliyor." diye konuştu.

Almanya Büyükelçisi EberhardPohl, Türk Alman Ekonomi Günü Çorum Buluşması'na destek veren TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal ve Yağmaksan Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yağlı'ya teşekkür hediyesi takdim etti.
Kaynak: İHA