Başkan Hasan Gökce’den Sert Açıklama

Korkuteli Belediyesi tarafından Korkuteli Gündem Gazetesi’nin basıldığı matbaanın ruhsatı olmadığı gerekçesiyle mühürlenmesinin ardından Korkuteli Belediye Başkanı Hasan Gökce, bir hafta öncesinden tebligat yapıldığını, buna rağmen mevzuata aykırı durumun sürdürüldüğünü, basın özgürlüğünün hukuksuzluğa kılıf olamayacağını söyledi.

Başkan Hasan Gökce’den Sert Açıklama

Korkuteli Belediye Başkanı Hasan Gökce, rutin denetimler ve belediyeye yapılan başvurular kapsamında 7 Mayıs günü söz konusu gazetenin bürosunda ve matbaa işletmesinde denetim yapıldığını, her iki işletmenin de ruhsatsız çalıştığının tespit edildiğini söyledi.

Bunun üzerine mevzuat gereği tutanak tanzim edilerek, şirket yetkilisi Mehmet Ünal’a tebliğ edildiğini ifade etti.

Bu tebliğden sonra mevzuata aykırılığın giderilmesi için gerekli başvuruların yapılması gerektiğini kaydeden Gökce, “Büro işletmesine ruhsat verilmesi için başvuru yapıldı ve biz de yasa gereği burası hakkındaki işlemi eksiklik giderilene kadar durdurduk. Fakat matbaa işletmesi için herhangi bir başvuru yapılmadı. Bunun üzerine mevzuata aykırılığı tutanakla tespit edilmiş bir işletme hakkında işlem yapmak zorunda kaldık ve mühürledik” dedi.

Yapılan işlemin basını susturma amacı taşımadığını söyleyen Gökce, ruhsatsız işletme çalıştıranların basın özgürlüğü kılıfına sığınmalarının samimiyetsiz bir tutum olduğunu söyledi.

Her ticari işletmenin ruhsat almasının bir yasal zorunluluk olduğunun altını çizen Gökce, “Mevzuat gereği her ticari işletme ruhsat almak zorundadır. Aksi halde faaliyette bulunamaz. Bulunursa bunun yaptırımı da yine mevzuatta açıkça yazılıdır. Hem ruhsatsız ticarethane işleteceksiniz hem de belediye gelip yasal işlem yapınca basın özgürlüğünden dem vurup olayı saptıracak insanlara olmadık iftiralar atacaksınız. Böyle bir şey son derece çirkin. Orası bir basın kurumu olmaktan önce bir ticari işletme. Ve ruhsat almak zorunda. Hakkında başvuru olan ve mevzuata aykırılığı tespit edilen her yere nasıl işlem yapılıyorsa, kusura bakmasınlar onların da esnaf kardeşlerimizden bir üstünlüğü yok” diye konuştu

Sırf elinde medya gücü var diye kimseye ayrıcalık tanınamayacağını vurgulayan Gökce, ‘Fakat alışmışlar ruhsatsız çalışmaya, kendilerinde bunu hak görüyorlar, hesap sorulamaz, dokunulamaz sanıyorlar. Dokunan olursa elimizde gazete var, yazar çizeriz, mahvederiz anlayışındalar. Böyle alçakça bir baskıya boyun eğecek değiliz. Zaten bu arkadaşlar da oranın bir basın kurumu olmanın öncesinde evvela bir ticarethane olduğunu çok iyi bilirler ve bu ticareti çok iyi uygularlar. İşime gelince ticarethane, işime gelmezse basın. Yok böyle bir şey. Yapılan işlemde kasıt varsa ihmal varsa yasaya aykırılık varsa devletin mahkemeleri orada. Kimse gereksiz yere gündemi meşgul etmesin, gitsin varsa hakkını arasın" dedi.

“TEHDİDE BOYUN EĞMEYİZ”
Konunun basın özgürlüğü anlamında değerlendirilmesinin bir saptırmadan ibaret olduğunu ifade eden Gökce, "Sen hukuksuzluk yapacaksın, ruhsatsız çalışacaksın, ruhsat alan vatandaşın hakkını yiyeceksin, sonra da belediye sana yasayı uygulayınca basın özgürlüğü diye bağırıp milletten destek isteyeceksin. Hatta yetmeyecek bir de milleti bize had bildirmeye davet edeceksin. Buna müsaade edemeyiz. Bu milletin bize emanet ettiği göreve ihanet edemeyiz. Elinizde değil gazete, üstüne bir de televizyon olsa sizin tehdidinize boyun eğemeyiz. Bizi seçen milletimize bu ihaneti yapamayız, kusura bakmayın. Diğer vatandaşlarımız nasıl ruhsat alıyorsa siz de alacaksınız" dedi.

Kaynak: İHA