Tarım Projeleri Toplu Açılış Töreni

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve BEBKA tarafından ortaklaşa yürütülerek sonuçlandırılan projeler çerçevesinde yapımı gerçekleştirilen seralar, laboratuvarlar, güneş enerji santrali ve basınçlı sulama sisteminin toplu açılışı yapıldı.

Tarım Projeleri Toplu Açılış Töreni

Açılış töreninde konuşan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, “Soma’da yaşamını yitiren işçi kardeşlerime Allah’tan rahmet diliyorum” diyerek konuşmasına başladı.

Eskişehir’in Türkiye açısından son derece önemli olduğunu belirten Burak, “Araştırma yapmazsanız teknolojiyi geliştirmezseniz dışa bağımlı kalırsınız. Bakanlığa bağlı 49 tane araştırma enstitüsü ve 2 bin civarında araştırmacı var tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu alanlarda uygulamalı Ar-Ge çalışmaları yürütülüyor” dedi.

Enerji kaynaklarının tükenebileceğine değinen Burak, “Alternatif enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekebilir. Bunun için de Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verilmesi gerekiyor. Bugün de burada açılışını gerçekleştireceğimiz bu altyapılar ile tarım daha da gelişecektir. Yetişmiş kalifiye eleman, yeterli bütçe, yeterli altyapı olmadan Ar-Ge gelişemeyecektir. Bu nedenle çalışmalara çok önem veriyor, Bakanlık olarak bu unsurları bir araya getiremeye çalışıyoruz. Çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Daha sonra söz alan Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr Sabri Çakır, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çakır, 1925 yılında Atatürk’ün talimatıyla kurulan ve Türkiye’nin ilk tarımsal araştırma enstitüsü olan Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün, 1925 yılında başladığı ıslah ve 1929 yılında başladığı kuru tarım çalışmaları ile tarımsal araştırma faaliyetlerine 89 yıldır aralıksız devam ettiğini kaydetti.

Müdürlüğün açılışı yapılan projelerine değinen Çakır, şunları aktardı:
KOBİ’LER VE ÜNİVERSİTELER İLE İŞBİRLİĞİ
“Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Kalite ve Biyoteknoloji Altyapısının Geliştirilmesi Projesi ile ıslah materyalinin hızlı ve güvenilir yöntemlerle analiz edilebilmesi ve yeni yöntemlerin geliştirilebilmesi amacıyla kalite laboratuvarımızın altyapısı geliştirildi. Geliştirilen altyapı ile gıda sanayinin arzu ettiği kalitede ve yeterli miktarda hammadde üretimi için sanayiye uygun çeşidi daha kısa sürede ve daha etkin seleksiyon çalışmalarıyla ıslah edilmesine, gıda sanayinin rekabet gücünü arttırılmasına, konu ile ilgili faaliyet gösteren KOBİ’ler, üniversiteler ve diğer araştırma enstitüleri gibi kurumların arasındaki işbirliği ve çalışma kültürünün geliştirilmesine katkı sağlandı.”
YENİ VE MODERN SİSTEMLER
İkinci proje olan Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Toprak-Su ve Bitki Analiz Laboratuvarı hakkında da bilgi veren Çakır, “3 Haziran 2011 tarihinde kanun hükmünde kararname ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kuruluş, yetki ve görevleri belirlenmiş; bu kanun ile Eskişehir Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü ve Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü birleştirilerek Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü olarak bölge araştırma enstitüsü olmuştur. Laboratuvarımız yeni ve modern sistemlerle donatılarak akredite olmaya uygun hale getirilmiştir” dedi.

YENİ BİLGİLER ELDE EDİLECEK
Çakır, 3’üncü proje; Tarımsal Amaçlı Res ve Güneş Pili Destekli Elektrik Enerjisi Üretimi ve Kullanım Olanaklarının Araştırılması (Eskişehir Örneği)” Projesi ile ilgili ise şöyle konuştu:
“Bu proje TAGEM projesi olup; tüm tarımsal işletmelerde ucuz maliyette enerji elde ederek, ürün girdi maliyetini düşürmek ve dolayısıyla çiftçi gelirini arttırarak tüketiciye de daha ucuz fiyatta ürün sunmak amaçları doğrultusunda yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanarak, elde edilecek olan tüm bu sonuçlar doğrultusunda bölge şartlarında tarımsal sulama için en verimli sistem belirlenerek çiftçilere önerilecek ve yeni projelere düşünsel kaynak oluşturabilecek bilgiler elde edilecek.”
SU KAYBININ ÖNLENMESİ AMAÇLANIYOR
Sabri Çakır 4’üncü proje Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Toprak ve Su Kaynakları Araştırmaları Yerleşkesi Basınçlı Sulama Sistemi Projesi ile ilgili de bilgi verdi. Çakır, “Bu projenin amacı; söz konusu 450 dekarlık alanın tamamının yağmurlama ve damla sulama yöntemleri ile basınçlı olarak sulanmasını sağlamak ve dolayısıyla su kaybını önlemek” diye konuştu.

Çakır, TAGEM, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve BEBKA işbirliği ile ortaklaşa yürütülen projeler çerçevesinde yapımı gerçekleştirilen tesislere katkıları için, Tepebaşı Belediyesi’ne de çevre düzenlenmesindeki desteklerinden dolayı teşekkür etti. Yapılan kurdele kesiminden sonra projeler gezildi.
Kaynak: İHA