Eskişehir'de Soma Yürüyüşü

Eskişehir'de çeşitli sendikalar tarafından Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan faciada yaşamını yitiren işçiler için yürüyüş düzenlendi.

Eskişehir'de Soma Yürüyüşü

İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan grup, Hamamyolu Caddesi'ne kadar yürüdü. Burada sendikalar adına açıklama yapan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eskişehir Şubesi Dönem Sözcüsü Yalçın Mutlu, yaşanılan olayda hayatını kaybeden işçilerin ailelerine başsağlığı, yakınlarına da sabır diledi. Türkiye’de her yıl daha fazla kar uğruna işçilere, emekçilere, kölelik koşullarını dayatmakta sınır tanımayan bu düzen nedeniyle işçilerin can verdiğini dile getiren Mutlu, “Hiçbir denetime tabi olmayan, uzun mesai saatlerinde çalışmak zorunda kalan, sendikalaşmanın önü fiilen ve hukuki pek çok biçimde kesilen güvencesizliğin ve taşeronluğun yaygınlaştırılması sonucunda ülkemiz bir işçi mezarlığına dönüşmüştür” dedi.

Olayın failinin Soma Maden İşletmeleri A.Ş. olduğunu ileri süren Mutlu, "Katliamın sorumlusu, işçilerin emeğine ve hayatına el koyan bu taşeron düzenini yasal hale getirenlerdir. Sorumlular, bir cinayet şebekesi gibi çalışan sermayeye teşvikleri peşkeş çekerken işçileri ucuz bir maliyet haline getirenler, yaşamlarına üç kuruş değer biçenlerdir. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile iş kazalarının önleneceği yanılsamasını oluşturanlar, taşeron çalışmayı yaygın hale getirecek olan Torba Yasa’yı hayata geçirmeye çalışanlardır. Yüzlerce işçinin can verdiği bu katliamın sorumlusu iş cinayetlerine kader diyenlerdir. Derhal failler cezalandırılmalı, işçilerin sağlığı ve güvenliğini yok sayan başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere sorumlular hesap vermeli, istifa etmelidir” diye konuştu.

Yalçın Mutlu taleplerini ise şöyle açıkladı:
“Taşeron çalışma kaldırılmalı, tüm çalışanlar kadroya alınmalıdır. İş sağlığı ve güvenliği yetersiz olup, iş yerinin, patronun güvenliğine dönüşmüştür. Bu yasa yeniden düzenlemeli, bu yasayı emekçilerin temsilcileri hazırlamalı ve denetime açık olmalıdır. Meclise sevk edilecek Torba Yasa geri çekilmelidir. Bu torbada taşeron çalışma yasallaşmakta, asıl işlerin taşeron tarafından yapılıp ihale edileceği belirtilmektedir.”
Kaynak: İHA