Soma'daki Maden Kazası

CHP Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, Manisa'nın Soma ilçesindeki kömür madeninde meydana gelen kazada yaşamını yitiren işçiler için başsağlığı mesajı yayımladı

Akova mesajında, ''Manisa'nın Soma ilçesindeki özel bir madende yaşanan elim kazanın sonucunda yaşamını kaybeden işçilerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralı işçilerimize acil şifa diliyorum. Henüz olayın vahim boyutu netleşmemiştir, dileğimiz daha fazla can kaybı yaşanmamasıdır'' dedi.

Akova, uzun zamandır işçilerin yeterli iş güvenliği olmadan sağlıksız ortamlarda çalıştırılmaları ve bunun sonucunda yaşanan iş kazalarına CHP olarak dikkat çekmeye ve sorunlarının çözülmesi için araştırma komisyonu kurulmasına çalıştıklarını belirttiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
''Ancak AKP oylarıyla bu çalışmalarımız engellenmiştir. CHP Manisa Milletvekilimiz Özgür Özel'in Soma'daki maden ocaklarında meydana gelen iş kazalarının durumuna dikkat çekmek, nedenlerinin tespiti ve sorunlarının çözümü için araştırma komisyonu kurulması için CHP Grubu adına verdiği araştırma önergesini, daha 15 gün önce AKP'liler iş sağlığı ve güvenliği konusunda tedbirleri aldık diyerek ret etmişlerdir. TÜİK'in raporlarında en çok iş kazası ile ölümlerin maden ocaklarında yaşandığı belirtilmektedir. Özellikle maden işletmelerinin özel sektöre devredilmesi, taşeronlaşma, denetimlerin yeterli ve gerçekçi olmaması iş kazalarına ve bu kazalar sonucu ölüm ve yaralanmaların giderek artmasına sebep olmaktadır.
Geçtiğimiz hafta TBMM Başkanlığına verdiğim iş kazaları ile ilgili soru önergesinde de 'Taşeron işçiliğin çığ gibi büyümesine izin verilmesi, güvencesiz çalışma, esnek çalışma dayatması, grevsiz toplu sözleşme, sendikal hakların yok edilmesi, iş güvenliği ve işçi sağlığının önemsenmemesi iş kazalarının ve işçilerin hayati risklerinin artmasına sebep olduğunu' belirtmiştim. Hükümetin, iş kazalarının engellenmesi için gerekli önlemleri alması, gerçek denetimleri yapması, iş kazalarından mağdur olanların tedavilerine yanıt verecek sağlık birimlerini oluşturması için daha kaç canın kaybedilmesi gerekmektedir. Hepimizin ortak temennisi daha büyük acılar yaşanmaması, işçilerin çalışma hakları tırpanlanmadan, gerekli ve yeterli güvenlik önlemleri alınmış bir çalışma ortamlarına kavuşmasıdır.''

Kaynak: AA