Konya'da 'Oseg 2014 Konferansı' Yapıldı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, "Yüksek teknoloji ürünleri üretmenin, ihraç etmenin ve farklı pazarlar oluşturmanın yolu 'biz'de saklıdır. Üniversitelerin, sanayicinin ve kamunun birlikte çalışması gerekir" dedi. konuşuldu

Aslan, Konya Sanayi Odası (KSO) tarafından Dedeman Otel'de düzenlenen, "Uluslararası Otomotiv Sektörünün Geleceği ve Çözümü İçin Kümelenme-OSEG 2014" Konferansı'ndaki konuşmasına, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek başladı.

Kümelenmenin, bir üretim ürün grubu içinde olan bütün paydaşların, coğrafi birliktelik zorunluluğu olmaksızın bir araya getirilip çalışması olarak tanımlayan Aslan, şöyle konuştu:
"Burada önemsediğimiz husus, 'biz' kavramıdır. Amacımız; refah toplumuna ulaşmak, 2023'te hedeflenen ekonomik göstergelere yakalamaksa, o zaman ürettiğimiz ürünün kaliteli olmasından bahsedeceğiz. Türkiye geneline baktığımızda, ihracatın içindeki refah seviyesine götürecek olan ürünlerin oranı yüzde 3'tür. Bu ürünler ise orta üstü ve yüksek teknoloji ürünleridir. Yüksek teknoloji ürünleri üretmenin, ihraç etmenin ve farklı pazarlar oluşturmanın yolu da 'biz'de saklıdır. Üniversitelerin, sanayicinin ve kamunun birlikte çalışması gerekir. Bu hedefleri yakalamanın yolu birlikte çalışmaktan geçer diye düşünüyorum."
Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Taner Aksel ise Türk sanayicisinin yedek parça ve motor üretiminde başarılı olduğunu aktardı.
Otomotiv ve yan sanayisini çok önemsediklerini dile getiren Aksel, "Bu amaçla hem kendi bünyemizdeki kaynaklardan hem de uluslararası işbirlikçilerimiz aracılığıyla, Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, Fransız Kalkınma Ajansı gibi tedarik ettiğimiz büyük fonları bu sektörün kullanımına veriyoruz. 100 milyon avroya yakın kaynağı otomotiv sektörünün desteklenmesine, verimliliğinin ve rekabet gücünün artması ile ilgili çalışmalara tahsis ettiğimizi memnuniyetle ifade ediyorum" diye konuştu.


- Yerli otomobil
KSO Başkanı Memiş Kütükcü de Konya'da otomotiv yan sanayi sektörünün son 4 yılda ihracatını ortalama yüzde 50,6 artırmayı başardığını anlattı.
Kütükcü, "yerli motor ve otomobil" konusunu önemsediklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Dünyada gelişmiş ülkelerin tamamının otomotiv markası var. Hatta otomotiv markaları var. Bu topraklardan bir otomotiv markası çıkarabiliriz. Türkiye'nin 2023 yılına kadar kendi yerli otomobil markasını çıkaracağına, Konya'nın da bu sürece önemli katkılarda bulunacağına gönülden inanıyorum. İhtiyacımız olan şey; kamunun güçlü desteği ile özel sektörün otomotiv birikimini organize etmek, üretimin yanı sıra marka değerine de yatırım yaparak, bu birikimi harekete geçirmek. Bunu başarmamamız için hiçbir sebep yok."
Konuşmaların ardından, Konyalı sanayicilerin ürettiği yerli motor ve parçalarının bulunduğu serginin açılışı gerçekleştirildi.

Konferansa Konya Valisi Muammer Erol, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ile otomotiv sektöründeki firmaların yerli ve yabancı temsilcileri katıldı.

Kaynak: AA