14 Mayıs Eczacılık Günü

Gaziantep Eczası Odası, "Eczacılık Günü" sebebiyle tören düzenledi.

Demokrasi Meydanı'ndaki törende, Başkan İrfan Değirmenci, Soma'da maden ocağında çıkan yangında hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara şifa diledi. Maden ocağında yaşanan facianın üzüntüsünü yaşadıklarını belirten Değirmenci, bu tür üzücü olayların bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu.
Değirmenci açıklamasında, insan sağlığına yararlı olabilmek için çalışmaktan gurur ve onur duyduklarını söyledi.

Eczacılık mesleğinin; bilinçsizce uygulanan doğal yaşam, alternatif tıp ve bitkisel ürün kullanımı anlayışına karşı mücadele verdiğini ifade eden Değirmenci, şöyle konuştu:
"Doksanlı yıllardan bu yana yaşamımıza sıklıkla giren doğal yaşam, alternatif tıp ve bitkisel ürün anlayışları artık görsel basında bulduğu yeri, mağazalarıyla yaşamımızda da buldu. Tıp ve eczane alanında şaşırtıcı derecede iddialı söylemleri dikkati çeken, gıda takviyeleri, besin destek ürünleri, vitaminler, kozmetik ürünler giderek artın biçimde kitlelerce, iyileşmek ya da hastalıklardan korunmak amacıyla kullanılmaktadır. İnsan sağlığına sunulan bu ürünlerin kontrolü, denetimi ve tedavi iddialarının ciddi mevzuatlara ihtiyacı vardır. Obezite, cinsel sağlık, güzellik, kronik hastalıklarda ağırlıklı kullanılan bu ürünlerin ilaç olmadığı, sadece destekleyici olduğu unutulmamalıdır. Bu alanı reddetmeyen biz eczacılar, bitkilerle tedavinin; ancak bilimsel yöntemler kullanılarak ve Sağlık Bakanlığı kontrolü ile hastaların kullanımına sunulabileceğini beyan ederiz."
Değirmenci, eczaneler ve eczacılar hakkında geçen ay "nüfusa göre eczane sınırlaması getiren" yasa düzenlemesini de olumlu karşıladıklarını kaydetti.

Konuşmanın ardından oda üyelerince Atatürk büstüne çelenk bırakıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla tören son buldu.
Bu arada, etkinlikler kapsamında, meslekte 25. yılını dolduran eczacılara plaket verileceği bildirildi.


Kaynak: AA