14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü Muratlı’da Kutlandı

Tekirdağ’ın Muratlı ilçesinde Ziraat Odası ve Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği öncülüğünde 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü programı gerçekleştirildi.

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü Muratlı’da Kutlandı
Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden ocağı faciasından dolayı tören buruk geçti.
Her yıl 14 Mayıs tarihinde Dünya Çiftçiler Günü’nü kutladıklarını dile getiren Muratlı Ziraat Odası Başkanı Ender Borucu, dünyanın en eski sanatının çiftçilik olduğunu belirtti.

Çiftçiliğin tüm dünyada kutsal bir meslek olarak kabul edildiğini vurgulayan Borucu, "İslam alemi inancına göre dünyadaki ilk çiftçi ilk insan olan Hz Adem’dir. Hz Adem Fırat-Dicle Havzası’nda toprak işleyen, ekip biçen bir insandır. Bu yüzden Müslüman alemi için çiftçiliğin önemi daha büyüktür. Çiftçiler insanların yiyeceğini içeceğini üretirler. Onlar üretmezlerse açlık başlar. Bu yüzden çiftçilik hayati önemi olan bir meslektir. Bütün bir yıl boyunca güneşin, yağmurun altında, çamurda, sıcakta, tozun toprağın altında çalışıyoruz. Bir sel, dolu, fırtına veya don bütün emeğimizi bütün çalışmalarımızı alıp götürebiliyor" diye konuştu.

Çiftçilere sigorta yaptırmaları konusunda tavsiyede bulunan Başkan Borucu, "Sigorta bizim güvencemizdir. Sigorta bilincinin fazla yerleşmemesi ve sigorta şirketlerinin güvensizliği bizleri sigorta yaptırmaktan soğutuyor. Bakanlıktan isteğimiz, sigorta kapsamının genişletilmesi ve daha güvenilir olmasıdır. Bütün kış kuraklıktan bir hayli etkilendik. Mart ayı sonunda ülkenin bir çok yerinde meydana gelen don, fırtına ve sel felaketi tarım alanlarında adeta yıkım yapmış çiftçilerimize büyük darbe vurmuştur" şeklinde konuştu.

Manisa’nın Soma ilçesinde maden ocağında hayatını kaybeden tüm işçilere Allah’tan rahmet dileyerek sözlerine başlayan Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği Başkanı İbrahim Özyurt, Türkiye’deki yağ açığına değindi. Özyurt, "Yağ açığını kapatmada özellikle bölgemizde yıllardan beri ekimi çoğalan kanola bitkisi ve bununla beraber İç Anadolu’da, Eskişehir, Ankara bölgesinde Aspir bitkisi nadasa bırakılan arazilerin yerine ekildiğinde bu iki bitki ayçiçeğinden sonra Türkiye’de yağ açığını kapatacaktır. Türkiye’de petrolden sonra en büyük ödeme yağa ve yağ türevlerinedir. Eğer bakanlık yetkilileri ekimi yapılan Aspir, Kanola ya da herhangi bir yağ bitkisine yeteri kadar destek verirse, çiftçiler olarak bizler bu yağ açığının kapanacağına inanıyoruz" açıklamasında bulundu.

Mazot ve gübrenin fiyatının yüksekliğinden bahseden Özyurt, Tarım Bakanlığı’ndan bu soruna çare bulmasını istedi.

Öte yandan katılan çiftçilere etli pilav, ayran ve tatlı ikram edildi.
Kaynak: İHA