Üniversitelerarası Kurul Toplantısı Erzurum’da Gerçekleştirildi

222. Üniversiteler Arası Kurul Toplantısı Erzurum Atatürk Üniversite’sinin ev sahipliğinde Kültür Merkezi A Salonunda yapıldı.

Üniversitelerarası Kurul Toplantısı Erzurum’da Gerçekleştirildi

Toplantıya Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak veçok sayıda üniversite rektörü katıldı.

Toplantı, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Müzik Öğretimi Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından verilen müzik dinletisiyle start aldı. Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sadi Çöğenli, üniversite kütüphanesinde nadir bulunan eserlerin tanıtımını yaptı.

Vali Altıparmak: “Akademisyenler ve Yöneticilerde Bu Milletin Dertleriyle İlgilenmelerini Görünce Gelecekten Ümidimiz Artmaktadır.”
Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak yaptığı konuşmada, “Son dönemde akademisyenler ve yöneticilerde bu milletin dertleriyle ilgilenmelerini görünce gelecekten ümidimiz artmaktadır. Medeniyetimizin tanımadığı medeniyetlere ışık tutacak bir eğitimi gerçekleştirecekleri için teşekkür ediyorum. Erzurum Tanpınar’ın ifadesi ile 52 cami 32 medresenin bulunduğu bir şehir. 32 medrese üniversite demektir. Ayrıca bugün 50 yılı aşkın yaşıyla Atatürk Üniversitesi bu boşluğu dolduruyor. Üniversiteler kuran şehirde bulunmaktan ben de gurur duyuyorum.” dedi.

ÜAK Başkanı Prof. Dr. İbicioğlu: “Önümüzdeki Yıllar Örgün Eğitim Yerine İnternet Tabanlı Eğitim Olacak”
Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ise akademisyenlerin özlük haklarının önemine değindi. İbicioğlu, “Doçentlik sınavlarını kurumsal olarak dijital hale aktarmış bulunuyoruz. Üniversitelerdeki çalışan akademisyenlerin özlük haklarını kalifiyeli öğretim elemanlarını tutmak için ekonomik durumlarının son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki yıllar içerisinde üniversite eğitimi değişime uğrayacak. Örgün eğitim yerine internet tabanlı eğitim olacak. Sürdürülebilir rekabeti sağlayabilmek amacıyla bunu yapmamız gerekiyor. Uzaktan eğitim konusunda daha fazla program göndereceğiz. Türkiye’nin geleceği bu programda gizlidir.” dedi.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Koçak: “Erzurum Eski Zamanlardan Beri Eğitim Merkezi Olarak Kullanılan Nadir Şehirler Arasında Yer Almıştır”
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak’ta, Üniversitelerarası Kurulun 222. toplantısına ev sahipliği yapmaktan kıvançlı olduklarını söyledi.

Rektör Koçak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gerek üniversite, gerekse şehir olarak siz değerli bilim insanlarını ağırlamak ve bu önemli toplantıya ev sahipliği yapmak bizler için büyük onurdur. Şimdiden Erzurum’a ve Üniversitemize hoş geldiniz. Erzurum kökleri itibariyle bir tarih, kültür ve eğitim şehridir. Medeniyetler beşiği Anadolu’nun sadece üzerinde medeniyetlerin yaşadığı bir toprak parçası değil, aynı zamanda bir ticaret güzergâhında olması dolayısıyla farklı medeniyetlere mensup insanların uğrak yerlerinden biridir. Erzurum eski zamanlardan beri eğitim merkezi olarak kullanılan nadir şehirlerarasında yer almıştır. 13. yüzyılda kurulan Çifte Minareli Medrese ile 14. yüzyılda kurulan Yakutiye Medresesi bunun en güzel örneklerindendir. Her iki medrese de dönemlerinde üniversite işlevi görmüş ve sadece Erzurum’daki insanları değil, uzak diyarlardan gelen öğrencileri de eğiterek insanlığın kültür ve eğitim dünyasına katkılar sunmuştur.

“Büyüme, Kalite, Uluslararasılaşma: Türkiye Yükseköğretimi İçin Bir Yol Haritası”
Konuşmaların ardından YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, “Büyüme, Kalite, Uluslararasılaşma: Türkiye Yükseköğretimi İçin Bir Yol Haritası” başlıklı raporunu açıkladı.

Çetinsaya, raporda şu bilgilere yer verdi: “Erişim, yükseköğretim alanının temel konularının başında gelmekte ve yükseköğretim ile toplum arasındaki ilişkinin asli bir boyutunu teşkil etmektedir. Bu bölümde, yükseköğretime erişim ve onunla bağlantılı konular tarihsel bir perspektifte ele alınacaktır. İlk olarak, İkinci Dünya Savaşı sonrasında yükseköğretimin dünya ölçeğindeki büyüme ve genişlemesinin nüfus artışı ve refah devletiyle ilişkilerine değinilecek, dünyanın farklı coğrafyalarındaki demografik yapı farklarının eğitim alanıyla ilişkileri değerlendirilecektir. İkinci olarak, Türkiye’de yükseköğretime erişim sorunlarının geçmişi, çözüm arayışları ve 1980 sonrası yükseköğretime erişimdeki büyük değişim incelenecek, Türkiye’nin yükseköğretim alanında ulaştığı okullaşma oranı, seçilmiş bazı ülkelerle karşılaştırmalı olarak ele alınacaktır. Üçüncü olarak, Türkiye yükseköğretim sisteminin bugünkü genel görünümüne istatistiksel olarak bakıldıktan sonra, ön lisans, ikinci öğretim, ve uzaktan öğretim yaklaşımlarının yükseköğretim sistemi içerisindeki durumu kısaca incelenecek; 1980’li yıllarda kurumsallaşan ve bugün devasa bir yapıya dönüşen açık öğretim sistemi ise, yıllar içindeki evrimi ve bütün boyutlarıyla ayrıntılı olarak değerlendirilecektir.”
Kaynak: İHA