Kırgızistan ve Tacikistan Arasındaki Sınır Sorunu

Kırgızistan ve Tacikistan'dan heyetler, iki ülke arasındaki sınır sorunlarını görüşmek üzere Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de bir araya geldi.

Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, hükümet yetkililerinin, sınır belirsizliği nedeniyle çıkan gerginlikleri önlemek ve iki ülke arasındaki sınır tespit çalışmalarını yürütmek amacıyla toplandıkları belirtildi.
Toplantıda, sınır belirleme çalışmaları, sınır olaylarının araştırılması ve karayolları yapım çalışmaları gibi konuların masaya yatırıldığı ifade edildi.
Toplantının yapıcı şekilde geçtiği belirtilirken iki tarafın sorunları çözmek ve sınır olaylarını önlemek için hükümet ve bölgesel düzeyde koordineli çalışmak konusunda anlaştıkları kaydedildi.
Sınır bölgesinde taraflar arasında arazi, tarımsal sulama, hayvan otlatma, yol kullanımı ve izinsiz geçişler gibi nedenlerle gerginlik çıkıyor. Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki 970 kilometrelik sınırdan sadece 503 kilometresi belliyken, 2012 yılından itibaren süren sınır belirleme çalışmalarında henüz 47 kilometre üzerinde uzlaşıldı.

Kaynak: AA