İkiz Annelerinden 'Özel İndirim' Talebi

İkiz ve üçüz çocuk anneleri arasında dayanışma sağlamak amacıyla kurulan Sıra Dışı Annelik Derneği, bu tarz bebeklere sahip ailelerin masraflarının daha fazla olduğuna dikkati çekerek "ikiz indirimi" uygulaması başlatılmasını istedi.

Sıra Dışı Annelik Derneği Kurucu Başkanı Özlem Şinik AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin de ikiz annesi olduğunu; derneklerinin ikiz, üçüz, dördüz gibi çocuklara sahip anneler arasında dayanışmayı sağlamak, toplumda farkındalık yaratmak amacıyla kurulduğunu söyledi.

Alanında Türkiye'de ilk olduğunu vurguladığı derneklerinin İstanbul merkezli faaliyet göstermesine rağmen sosyal medya üzerinden her kentteki anneye ulaşabildiklerini anlatan Şinik, birlikte hareket ederek ortak sorunlara çözüm üretmeye çalıştıklarını ifade etti.

İkiz veya üçüz çocuk sahibi ailelerin masraflarının diğerlerine göre fazla olduğuna dikkati çeken Şinik, bu çocukların aynı anda okula başladığını, aynı anda kıyafet ihtiyacının doğduğunu vurguladı.
Şinik, bu masrafların bir nebze de olsa azalması için "ikiz indirimi" beklentisi içinde olduklarını bildirerek, şöyle devam etti:
"Bazı yerlerde kardeş indirimi yapılıyor ancak bu ikiz indirimiyle aynı şey değil. Bu noktada yüzde 50-60 indirim yapılması gerekiyor ki biz çocuklarımıza gerçekten her şeyin en iyisini sunmaya çalışalım. Bu çok önemli bir konu. Belki bu anlamda devlet de bir kanun koymalı çünkü maddi sıkıntılar yaşayan aileler de boşanma olayları fazla oluyor. Maddi sıkıntılar ailelerde huzursuzluğa neden oluyor, bu da ikiz, üçüz ailelerinde çok fazla. Bizlerin bebekleri doğduğunda aynı anda her iki bebek için mama masrafı, bez masrafı çıkıyor ve bunlar çok ciddi külfetler. Bu anlamda hem devletin hem de kurum ve kuruluşların destek olması gerekiyor."
Şinik, ikiz indiriminin çok önemli olduğunu, bu konuda tüm taraflara çağrıda bulunduklarını, kendilerine destek olmak isteyen kuruluşlarla bir araya gelerek konuyu tartışmak istediklerini ifade etti.

İkiz anneleriyle sosyal medya üzerinden haberleşerek farklı kentlerde toplantı yaptıklarını da anlatan Şinik, bu kapsamda İçel'de annelerle buluştuklarını söyledi.

Bu buluşmalarda projeleri tartıştıklarını ifade eden Şinik, sorunların çözümü için yeni projeler geliştirmek istediklerini sözlerine ekledi.
Etkinliğe katılan annelerden Kübra Kubat da ikiz annesi olmanın çok ayrıcalıklı bir duygu olduğunu belirterek, her şeyi iki defa yaptıklarını, masraflarının da aynı ölçüde olduğunu söyledi.

Songül Saraç ise ikiz çocuk büyütmenin tek bebek büyütmekten çok daha farklı ve zor olduğuna işaret etti.
Kaynak: AA