Pakistan Başbakanı Navaz Şerif İran'da

İran ile Pakistan arasında birçok alanda işbirliğini öngören 9 mutabakat zaptı imzalandı.

Resmi ziyaret kapsamında Tahran'da bulunan Pakistan Başbakanı Muhammed Navaz Şerif ile İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri huzurunda imzalanan anlaşmalarla iki ülke arasında çok geniş bir yelpazede işbirliği öngörülüyor.
İran resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre, Tahran ve İslamabad arasında, Sınır Yüksek Komisyonu kurulmasını, İran İslam Cumhuriyeti Mali İstihbarat Birimi ile Pakistan Mali İzleme Birimi arasında kara para aklama ile mücadele için finansal istihbarat değişimini, iki ülke arasında mahkum değişimini ve kara para aklama, terörizmin finansmanının önlenmesi ve cezalandırılması, gemilerin yol açtığı kirliliğin engellenmesi, hükümetler arasında istatistik, kültür, bilim, eğitim, sağlık, aile ve gençlik işleri ile spor ve medya alanlarında işbirliğini öngören 9 mutabakat zaptı imzalandı.
Haberde ayrıca İran Uluslararası Fuar Şirketi ile İran İslam Cumhuriyeti ve Pakistan İslam Cumhuriyeti Ticaret ve Kalkınma Örgütü arasında işbirliği öngören bir ön anlaşmanın da imzalandığına yer verildi.

İmza töreninde İran tarafından Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Ekonomi Bakanı Ali Tayyibniya, Bayındırlık, İskan ve Ulaştırma Bakanı Abbas Ahundi, Kültür ve İrşad Bakanı Ali Cenneti, Spor ve Gençlik Bakanı Mahmud Guderzi ve Adalet Bakanı Mustafa Purmuhammedi hazır bulundu. Pakistan Başbakanı Şerif'e ise Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Danışmanı Sertaç Aziz, Dış Politika Özel Yardımcısı Seyyid Tarık Fatimi, Beluçistan Eyaleti Başbakanı Abdulmalik Beluç, Ekonomi Bakanı İshak Dar ve Petrol Bakanı Şahid Hakan Abbasi eşlik etti.
Pakistan Başbakanı Muhammed Navaz Şerif, dün sabah beraberinde siyasi ve ekonomik üst düzey yetkililerden oluşan kalabalık bir heyetle Tahran'a gelmişti. Tahran ve İslamabad arasındaki ilişkilerin incelenmesi ve ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi hedeflenen iki günlük ziyaret, iki ülke arasında yeni hükümetlerin kurulmasının ardından düzenlenen ilk üst düzey temas özelliğini taşıyor. Ziyaret İran basınında iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir ufuk olarak yorumlanıyor.
Kaynak: AA