Başkent Sanata Büründü

Baharın canlılığı ve yeniliği başkentin sanat yaşamına da yansıdı. Mayıs ayı boyunca sanat severleri, Picasso'nun çocukluğundan Uçan Süpürge'nin peşinde kadın filmlerine, cazın büyülü melodisinden görme ve işitme engellileri beyaz perdeyle buluşturan engelsiz filmlere pek çok etkinlik karşılıyor.

-Şehirde "güzel sanatlar" var
20| yüzyılın en bilinen isimlerinden Pablo Picasso, başkentte ilk kez "Picasso: Doğduğu Evden Gravürler ve Seramikler" sergisiyle konuk oluyor. Sanatçının sanatçı kimliğinden önce Malagalı sıradan bir çocuk olduğunu hatırlatan sergide, Picasso'nun evinden seçilen 56 gravür ve 8 seramik eser ve sanatçının çocukluk dönemine ait özel eşyaları da yer alıyor
Modern fotoğrafçılığın sıra dışı isimlerinden Erwin Olaf, "Anlatılmayanın Güncesi" sergisine tüm hafta ziyaretçileri bekliyor. Sanatçının son dönemlerini kapsayan Berlin ve Keyhol serilerini içeren seçkisi, sosyal konuları, tabuları ve burjuva klişeleri keskin bir estetik sezgiyle dışa vuruyor. Sanatı, kolay belgeciliği reddeden gözden kaçan ve örtülü söylenmemişler üzerine kuran Olaf, Hollanda Büyükelçiliğinin desteğiyle sanatseverlerle buluşuyor.
Tercihini "anı ölümsüzleştirmek"ten yana kullananlar için ise Modern Kore'nin önde gelen fotoğrafçılarını ağırlayan "Kore'de-İpek Yolu'nun Diğer Yönü" sergisi, 15 Mayıs'tan itibaren ziyaret edilebilecek. Kore kültürünün daha iyi anlaşılmasını sağlayacak sergi, Kore'nin eski hali ile bin yıllık kültürünü koruyan kültürel miraslar, Korelilerin ayak basıp yaşadıkları topraklar ülkenin önde gelen fotoğrafçılarının deklanşöründen gözler önüne serecek.
-Başkentin caz hali
Türkiye'nin en uzun soluklu caz festivallerinden "Uluslararası Ankara Caz Festivali", bu yıl 25 konser ve 185 sanatçıyla müzik ziyafeti yaşatıyor. Neredeyse her gün bir konser verildiği festival programında öne çıkan isimler arasında Türkiye'de çok geniş bir hayran kitlesi bulunan "Pink Martini" yer alıyor. Yeni şarkılarının dünya prömiyeriyle 22 Mayıs'ta, Congresium'da sahne alacak Pink Martini, samurayların aşk şarkılarından 1930'ların Küba müziğine, Fransız şansonlarından Brezilya sokak şarkılarına kadar dinlemesi en keyifli müzikleri tozlu raflardan bulup çıkarıyor.
Portekiz'in caz dünyasına armağanı, söz yazarı ve caz müzisyeni Luisa Sobral, "ilk dinleyişte aşk"ı yaşatmak için 28 Mayıs'ta sahne alacak. Festival kapsamında, Türk cazının sevilen isimlerinden Jehan Barbur ve son yıllarda yıldızı parlayan Karsu da konser verecek.
Öte yandan, flamenko müziğinin ve gitar virtüozlerinin en önemli isimlerinden Vicente Amigo, tutkunun müziği flamenkoyla kulakların pasını silecek. Sting'ten Bob Dylan'a, John McLaughlin'den Alejandro Sanz'a kadar dünyaca ünlü isimlere gitarıyla eşlik eden Grammy ödüllü Vicente Amigo, son projesi "Tierra", 28 Mayıs'ta MEB Şura Salonu'nda sahne alacak.
-"Süpürge" yeniden havalandı
7'inci sanata dair bir etkinlik arayanlar için ise bu ay başkentin yelpazesi epey geniş. "17. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali"nde 39 ülkeden 107 film gösterilecek. Festival çerçevesinde film gösterimlerinin yanı sıra Buğday Derneği'nin de katkılarıyla "7 Kadından 7 Atölye" etkinliği gerçekleştirilecek.
-Bu filmler "engel" tanımıyor
Sesli betimleme, işaret dili ve ayrıntılı altyazı uygulamaları ile tamamı görme ve işitme engelli bireylerin de erişimine uygun ilk film festivali olarak yola çıkan "Ankara Engelsiz Filmler Festivali" ise 20-25 Mayıs'ta beyaz perdeye yansıyacak. Herhangi bir engeli olmayan sinema severlerin de filmleri orijinal sesleriyle takip edebilecekleri festivalde, Türkiye ve dünya sinemasında geçtiğimiz yılın öne çıkan "Sen Aydınlatırsın Geceyi", "Tepedeki Ev", "Kusursuzlar", "Büyük Umutlar", "Bir Hayalimiz Vardı", "Ayas", "Benim Dünyam", "Yozgat Blues", "Eve Dönüş Sarıkamış 1915" gibi filmleri izlenebilecek.
Kaynak: AA