Güney Sudan'da İmzalanan Barış Anlaşması

Türkiye, Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ile muhalefetteki Sudan Halkının Özgürlük Hareketi Ordusu (SPLM/A) lideri Riek Machar Teny'in imzaladıkları ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) Dönem Başkanı Etiyopya Başbakanı Hailemariam Dessalegn'in davetiyle Addis Ababa'da dün bir araya gelen Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ile muhalefetteki SPLM/A lideri Riek Machar Teny'in imzaladıkları ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşılandığı bildirilerek, tüm tarafların anlaşmaya harfiyen uymalarının temenni edildiği belirtildi.
Açıklamada, Güney Sudan'da son aylarda meydana gelen ve çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına yol açan çatışmaların 24 saat içerisinde sona erdirilmesini öngören anlaşmanın, Güney Sudan halkına insani yardım ulaştırılması ve bu amaçla insani yardım koridorları oluşturulması bakımından da büyük önem taşıdığı vurgulandı.
Bakanlık açıklamasında, "Güney Sudan'da çatışmaların başından itibaren arabuluculuk faaliyetlerini yürüten IGAD'ı ve Dönem Başkanlığını yürüten Etiyopya'yı söz konusu anlaşmanın imzalanmasında gösterdikleri yoğun çaba ve sağladıkları katkıdan dolayı tebrik ediyoruz. Türkiye, Güney Sudan'in barış ve istikrarına desteğini sürdürecektir" denildi.

Kaynak: AA