Eğitim ve Cehalet Konferansı

Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfı (TOVAK) Başkanı Prof. Dr. Tahir Özgü, Türkiye'de 6 yaş ve üzerinde yaklaşık 5,5 milyon kişinin okuma yazmasının bulunmadığını, bunun da yüzde 80'inin kadın olduğunu söyledi.

Bodrum Marmara Koleji'nin düzenlediği Eğitim ve Cehalet Konferansı'na katılan Özgü, cehalet konusunda farklı algılar bulunduğunu belirtti.

Bunun bilgisizlik olarak algılayabildiği gibi toplumsal anlamda eğitim görmemiş kişilere de denildiğini dile getiren Özgü, bunu, "medeniyetin ortak paydasında yer alamamak" şeklinde tanımlamaya çalıştığını kaydetti.

Gelişmiş ülkelerde yüzde 100'e yakın okullaşma olduğunu vurgulayan Özgü, "Yüksek öğretimde de yüzde 70'lere varan rakam var. Türkiye'de ise ilkokul düzeyinde yüzde 100, ortaokul düzeyinde yüzde 90'lara yakın. Yüksek öğretimde ise yüzde 35-40'lar civarında olduğu söyleniyor" dedi.

Okur yazarlık konusunda gelişmiş ülkelerde herhangi bir rakam tutulmadığını ifade eden Özgü, şöyle konuştu:
"Bir toplumda bir vatandaşın okuma yazması yok diye akıldan geçen bir olay yok ancak Türkiye'de bu durum halen vahim. Resmi istatistiklere baktığımız zaman 6 yaş ve üzerinde yaklaşık 5,5 milyon kişinin okuma yazması bulunmuyor. Bunun da yüzde 80'inin kadın olduğu ifade ediliyor. Ülkemizde ciddi bir okumaz yazmazlık mevcut."
Toplantıda Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Niyazi Karasar da konuşma yaptı.
Kaynak: AA