Ales Yarın Yapılacak

Akademik Personel ve Lisansüstü EğŸitimi GirişŸ Sınavı (ALES) ilkbahar dönemi yarın gerçekleşŸtirilecek.

ALES puanları yükseköğŸretim kurumlarında öğŸretim görevlisi, okutman, araşŸtırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğŸitim öğŸretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğŸretim elemanı dışŸındaki kadrolardan naklen atamalarda, lisansüstü eğŸitime girişŸte, yurt dışŸına lisansüstü eğŸitim için gönderilecek adayların seçiminde kullanılıyor.
YükseköğŸretim kurumlarındaki öğŸretmenlik sertifika programlarına öğŸrenci seçme ve yerleşŸtirme işŸlemlerinde de ALES sonuçları kullanılacağŸından programlara başŸvurmak isteyenlerin de sınava girmeleri gerekiyor.
Sınava, bir lisans programından mezun olabilecek durumdakiler, lisans programını bitirenlerle denklik belgesi almışŸ olmak kaydıyla yurt dışŸında lisans eğŸitimi görmüşŸ olanlar başŸvurabilecek.
ALES'te sayısal bölümünde 40'ar sorudan oluşŸan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2); sözel bölümünde ise 40'ar sorudan oluşŸan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2) yer alacak. Sınav, 81 il merkezi ile LefkoşŸa ve BişŸkek'te saat 09.30'da başŸlayacak ve adaylara 150 dakika (2,5 saat) cevaplama süresi verilecek.
ALES sonuçları açıklandığŸı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerli olacak.
Adaylar, sınava girişŸ belgelerini T.C. kimlik numaraları ile ǖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edinecek. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceğŸi merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğŸrafı bulunacak. Adayların, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğŸraflarının görünür olmasına özen göstermesi ve girişŸ belgelerini sınav günü yanlarında bulundurmaları gerekiyor.
GirişŸ belgesini (fotoğŸraf görünür şŸekilde) yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacak.
Adayların sınava girebilmeleri için Sınava GirişŸ Belgesi'nden başŸka fotoğŸraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları zorunluluğŸu bulunuyor.
Belgelerini eksiksiz yanında bulundurmayan aday, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacak, alınsa bile sınavı geçersiz sayılacak.
Nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C. kimlik numarası, soğŸuk damga veya güncel bir fotoğŸrafı bulunmayan adayların, kimlik belgesi nedeniyle sınavda bir hak kaybına uğŸramamaları, mağŸduriyet yaşŸamamaları için sınav kurallarına uygun kimlik belgelerini edinerek sınava girmeleri gerekiyor.
 
Kaynak: AA