'Türk Kültüründe Hıdrellez' Konferansı

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Refik Arıkan, "Hıdrellez, milli kültürü tamamlayan öğelerden ve bizi biz yapan değerlerden birisidir" dedi.

Arıkan, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Salonu'nda düzenlenen "Tarih ve Kültür Sohbetleri" etkinliğinde verdiği "Türk Kültüründe Hıdrellez" konulu konferansta, Hıdrellezin tarihi ve Hızır inancı hakkında bilgiler vererek, Bilecik'te kutlanan hıdrellez etkinliklerinden örnekler sundu.
"6 Mayıs" olarak bilinen Hıdrellez günü sabahı ve daha sonraki günlerde yapılan eğlenceleri anlatan Arıkan, şöyle konuştu:
"Hıdrellez, milli kültürü tamamlayan öğelerden ve bizi biz yapan değerlerden birisi. Hıdrellez kültüründe renkli bir kültür var. Hıdrellezi, Bilecik gibi Türkiye'de renkli kutlayan ve önem veren bir başka şehir yok. Hıdrellezin Hızır ve İlyas'ın buluşma günü olarak bilinmektedir. Hıdrellez bir bereketin, çoğalmanın ve artmanın bir sembolü olarak karşımıza çıkıyor. Hıdrellez kültürel bir değerdir. Hıdrellez bereket üzerine kurgulanmıştır. Hıdrellezin bereketi yanında, evliliğe hazırlık, kısmet bulma ve kısmet açma gibi kültürün de ön plana çıktı."
Programa, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Yaşar, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, öğretim üyeleri ve üniversite öğrencileri ile vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA