Güneydoğu Asya'da 1 Mayıs Kutlamaları

Güneydoğu Asya ülkeleri Kamboçya, Güney Kore, Malezya, Endonazya, Tayland, Filipinler ve Myanmar'da 1 Mayıs kutlamaları genel olarak sakin geçti.

Kamboçya'nın başkenti Phnom Penh'de muhalefetteki Ulusal Kurtuluş Partisi ve bazı sendikaların katılımıyla düzenlenen gösteride, protestocular ile polis arasında yaşanan arbedede 5 kişi yaralandı.
1 Mayıs'ta işçilerin gösteri düzenlemesi yasaklanan Kamboçya'da, konfeksiyon işçilerinin katılımıyla ocak ayında düzenlenen büyük çaplı gösterinin ardından toplu gösterilere izin verilmiyor.
Myanmar'ın başkenti Yangon ve Mandalay kentinde sokaklara dökülen işçiler daha iyi çalışma koşulları talep ederek gösteriler düzenledi.

Myanmar Ticaret Sendikası Başkanı Aung Lin, işçilerin çalışma ve ücret gibi en temel haklarının iyileştirilmesinde alınacak çok yolun olduğunu söyledi.

-Endonezya'da ilk defa resmi tatil olarak kutlandı-
1 Mayıs'ın ilk defa resmi tatil olarak kutlandığı Endonezya'da ise başkent Jakarta'daki sokaklarda toplanan işçiler maaşlarını iyileştirilmesini talep etti.
Ticaret Sendikası Başkanı Said Iqbal, Tayland, Filipinler ve Malezya'nın gerisinde olan işçi ücretlerine yüzde 30 oranında zam yapılması gerektiğini kaydetti.

Tayland'ın başkenti Bangkok'ta ise eski muhalif milletvekillerinden Suthep Thaugsuban'ın liderliğindeki Halkın Demokratik Reform Komitesi organizasyonunda düzenlenen gösterilerde işçiler sokaklara döküldü.
Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da toplanan yaklaşık 20 bin kişi ellerindeki vuvuzelaları çalarak hükümetin yeni vergi yasasını protesto etti.
Gösterilere katılan muhalefet lideri Enver İbrahim, hükümeti yolsuzluk, kayırma ve insan hakları konusunda eleştirdi.

Gösterilerde, hükümet, kaybolan Malezya uçağıyla ilgili de protesto edildi.
Filipinler'da ise işçiler başkent Manila'da toplandı.
Güney Kore'nin başkenti Seul'da ise gösteriler, 200'den fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan feribot kazasının gölgesinde düzenlendi.

Gösteriler katılan işçiler kazada hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.
Kaynak: AA