Soğuk Hava Ceviz Bahçelerini Etkiledi

Kaman Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Arif Göçmen, ceviz bahçeleri dondan etkilenen çiftçilerin destek beklediklerini söyledi.

Göçmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir kaç gün önce etkili olan soğuk havanın ceviz bahçelerinde zarara neden olduğunu ifade etti.

Hava sıcaklıklarının gece eksi 3-4 derecelere kadar düştüğünü belirten Göçmen, "Kaman kaliteli cevizi ile bilinen bir ilçemiz. Ama, ilkbahar mevsiminin erken gelmesi nedeniyle ceviz ağaçları erken zamanda tomurcuklanmıştı. Tomurcuk aşamasındaki ceviz ağaçlarının yüzde 60-70'i dondan etkilendi. Zarar gören çiftçimizin için devletten destek bekliyoruz" diye konuştu.

Tarım Sigortaları Kanunu'nda ceviz ağaçlarında çiçeklerin gözle görülebilir hale gelmesinden sonra destek kapsamına alındığını dile getiren Göçmen, şunları kaydetti:
"Bütün ceviz üreticilerimiz bankalara, esnafa ve ilaç bayilerine borçlu. Üreticilerimizin sahipsiz bırakılmamasını istiyoruz. Ceviz üreticileri kanunun bu hali ile eksik olduğunu düşünüyor. Kanun maddesinin 'cevizler tomurcuk halde iken sigortalanabilir' şeklinde genişletilmesini bekliyor. Bu hali ile sigortanın üreticilere bir faydası olmuyor. Yetkililerin bu konuda adım atmasını ve ceviz üreticileri olarak çözüm bulunmasını istiyoruz."
Kaynak: AA