Kto'da İstişare Toplantıları Devam Ediyor

Konya Ticaret Odası’nın (KTO) düzenlediği meslek komiteleri istişare toplantılarının 8’ncisi gerçekleştirildi.

Kto'da İstişare Toplantıları Devam Ediyor

Tarımsal ve Hayvansal Ürünlerin Yetişirilmesi ve İşlenmesi, Toptan-Perakende Ticareti konusunda iştigal eden 2. Meslek Komitesi’nin istişare toplantısı Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, 2. Meslek Komitesi üyeleri ve komiteye bağlı oda üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, “17 Aralık tarihinden itibaren gergin bir ortamda geçen seçim sürecini tamamladık. Arzu ettiğimiz şekilde seçim sonrasında gündemin yeniden ekonomiye döndüğünü görmekteyiz. 2014 yılında gelişmekte olan ülkeler finansal güçlerini yeniden toplamak için çalışacaklar. 2014 Ekim-Kasım aylarında Amerikan Merkez Bankası FED'in parasal genişleme politikasını sona erdirmesinin ardından faizleri yükseltmesini bekliyoruz. Bu durumda ülke ekonomimizin bu süreçten etkilenmeyecek tedbirleri şimdiden almalıyız. Seçimlerin ardından 2013 büyümesinin yüzde 4 olarak açıklanması da moralleri artırmıştır. Büyüme rakamının beklentilerin üzerinde olması faiz indirimi konusunu gündeme getirmiştir. Reel sektörün büyümesinin önündeki en büyük engel yüksek faizdir. Başbakan ve Ekonomi Bakanı’nın faiz indirimi konusunda görüşlerinin ardından Merkez Bankası’ndan ilerleyen dönemlerde kademeli olarak indirime gidilebileceği söylendi. Merkez Bankası para piyasalarını bile şaşırtan faiz artışını aynı oranda indiremeyeceğini söylüyor. Merkez Bankası’nın son görüşü, 2014 yılında ülke ekonomisini faiz lobisine mahkum etmek anlamına gelmektedir. Ülkemizde ne yazık ki yüksek döviz kuru ekonomik kriz olarak algılanmaktadır. Oysa tüm dünyada ülke ekonomilerinin değerlendirilmesi faizlerin düşük veya yüksek olması ile ölçülmektedir. Kurların yükselmesi kısa vadede zararlıdır, oysa yüksek faiz uzun süreli bir zarar etkisi bırakmaktadır. Faiz, maliyetleri artırarak enflasyon artışını tetikler. Diğer taraftan ticareti de durma noktasına getirir. Düşük kur, yüksek faiz ülkemizin zararınadır. Merkez Bankası’nın iki kat faiz artırmı ile ülke ekonomisinin kaybı ağır olmuştur. Merkez Bankası faizleri iki katına çıkardığı gibi indirmeyi de bilmelidir. 2014 yılının kayıp bir yıl olmasını istemiyoruz. Gelecek hedeflerimiz açısından kaybetme lüksümüz bulunmamaktadır. Konya Ticaret Odası olarak bu konuda açık ve net görüşümüz faizlerin indirilmesidir” dedi.

2. Meslek Komitesi adına konuşan Meclis Üyesi Mustafa Şeker de, “Konya Ticaret Odası yönetimine böyle bir uygulamayı hayata geçirdikleri için teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz Mayıs ayında gerçekleştirdiğimiz seçimlerde üyelerimizin verdiği destek ile 2. Komite olarak göreve başladık. Komite olarak üyelerimizin sorunlarını tespit etmek bu sorunlara oda yönetimimizle birlikte çözüm bulmak için her zaman tüm üyelerimizle iletişim halinde olacağız. Birlikte ve beraber olmanın gücü ile sektörlerimizi daha güçlü hale getireceğimize inanıyoruz. Bugün düzenlediğimiz istişare toplantısı da üyelerimizle birlik ve beraberliğimiz açısından önemli bir adım olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.

Toplantıda söz alan katılımcılar; belediye ile sektör temsilcilerinin birlikte hazırlayacakları yeni hal projesinin en kısa zamanda hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ettiler. Vergi mevzuatı ve KDV oranlarının sektöre rekabet açısından olumsuz etkisi olduğunu söyleyen katılımcılar, marketlerin tedarikçilere zamanında ödeme yapmamasının sıkıntı oluşturduğunu belirttiler.
Kaynak: İHA