Edirne'den Kısa Kısa

Yüksel Yeşil İlkokulu Minik TEMA'cılar Karayusuf köyünde 250 ceviz fidanlarını toprakla buluşturdu.

Minik TEMA Edirne Sorumlusu Şirin Çoğal'ın yaptığı yazılı açıklamada, TEMA'cıların "Yeşil okul, yeşil gelecek, minik ellerle güzelleşecek" sloganıyla başlatılan sosyal sorumluluk projesi kapsamında Karayusuf köyünde buluştu.
Çoğal, fidan dikimi öncesi yaptığı konuşmada, dikilecek ceviz fidanlarının büyümesinin ardından elde edilecek gelirin Karayusuf köyünde maddi durumu yetersiz öğrencilerin eğitimi için harcanacağını söyledi.

Daha sonra doğa severler 250 ceviz fidanını toprakla buluşturdu.

-Öğrenciler Halk Kütüphanesi'ni ziyaret etti

Kütüphaneler Haftası etkinlikleri kapsamında öğrenciler kütüphanleri ziyaret ediyor.
Edirne Bahçeşehir Koleji 2 ve 3. sınıf öğrencileri öğretmenleriyle hafta dolayısıyla İl Halk Kütüphanesi'ni ziyaret ederek, görevlilerden bilgi aldı.
Kitapları inceleyerek okuma köşelerinde kitap okuyan öğrenciler, kütüphanenin dergi ve internet bölümlerini gezdi. Görevliler, öğrencilere ziyaretleri anısına okuma ayracı ve mıknatıslı süsler armağan etti.

-"Madde bağımlılığı" seminerleri

Edirne Belediyesi ve Edirne Emniyet Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen madde bağımlılığı seminerleri, ortaöğretim kurumlarında da uygulanmaya başlandı.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, yaptığı yazılı açıklamada, liselerde "Cansuyu Projesi" kapsamında verilen seminerlerin ikinci ayağının ortaöğretim kurumlarında başladığını belirtti.

Seminerin Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu'ndan başlatıldığını ifade eden Gürkan, şunları kaydetti:
"Bir ay boyunca her hafta okul ziyaret edilerek Rehberlik saatleri konuyla ilgili bilgilendirme semineri için ayrıldı. Tüm 8. sınıflarda yapılan çalışmada her türlü bağımlılık yapan maddeye hayır demenin ve arkadaş seçiminin önemi Edirne Belediyesi Aile Danışmanlık Birimi personellerinden Uzm. Psikolojik Danışman Esra Selvi tarafından anlatıldı. Polis Memuru Hatice Barışık Demir siber suçlarla ilgili verdiği bilgide internetin doğru kullanılması ve sosyal paylaşım sitelerinde onları bekleyen tehlikelerden bahsetti.
Okul İdaresi Edirne de siber suçlar ve bağımlılıkla mücadele konusunda yapılan bilgilendirme seminerinin çok faydalı olduğunu ve her kesimden insanın bilgilendirildiğini, okullarda da böyle bir çalışma yapıldığı için Edirne Belediyesi ve emniyet teşkilatına katkılarından dolayı teşekkürlerini sundular. Önümüzde ki sene devamı olacağını ve tekrar edilmesi gereken bir proje olduğunu söylediler."

-Romanlar Günü

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, Avrupa'da ilan edilen 8 Nisan Dünya Romanlar gününün aslında Türkiye'de yaşayan Romanlar'la hiç bir ilgisi olmadığını bildirdi.
Şallı yaptığı yazılı açıklamada, 2.Dünya Savaşında Naziler tarafından katledilen 500 binden fazla Roman'ın anısına ilan edilen 8 Nisan Dünya Romanlar gününün anma gününden çok eğlence şeklinde kutlandığını savundu.
Avrupa'da halen 100 binlerce Roman veya çingene için farklı sosyal politikalar üretilerek toplumda ötekileştirmekte, kamplarda insanlık onuruna yakışmayan yaşam koşulları içinde yaşamakta olduğunu ileri süren Şallı, şunları kaydetti:
"Türkiye'de yaşayan Romanlar'ın devleti ile hiçbir zaman sorunu olmamıştır. Dünya'nın tüm coğrafyasına dağılan Romanlar sosyal ve ekonomik anlamda yeterli gelişmeyi sağlayamadığından dolayı sosyal sorunlar yaşamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti hiçbir zaman Romanlara yönelik özel politika uygulayıp ötekileştirmemiştir. Diğer bireylere tanınan eşit vatandaşlık haklarından Romanlar'da faydalanmaktadır. Sadece sosyal ayrımcılığa uğramaktadır.
Ancak sosyal ayrımcılığa sadece Romanlar uğramamaktadır. Diğer bireylerde sosyal ayrımcılığa uğramaktadır. Avrupa tarihi Romanlar için karanlık sayfalar ile doludur. Özellikle İsveç devleti Kendilerini af ettirmek için çok yakında "Beyaz" isimli kitap çıkartacaktır. Bir anlamda Romanlardan özür dileyeceklerdir. Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Romanlar için hiçbir zaman karanlık sayfalar olmamıştır. Bizi bağrına basan bu toprak,bu bayrak altında Dünya'nın başka yerlerinde yaşayan Romanlara göre durumumuz çok iyidir. Etnik kimliğimiz üzerinden farklı oluşumlar yaratmak isteyenleri de biliyoruz. Onların en büyük rahatsızlığı Romanların Türk milliyetçisi olmasıdır."

-Hurda araçları belediye kaldıracak
Edirne Belediyesi Kabahatler Kanunu gereğince kent içinde bulunan sahipsiz, plakasız hurda araçları kaldıracak.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, yaptığı yazılı açıklamada, kent merkezinde yol kenarlarında veya kamuya ait boş alanlarda bulunan, vatandaşlara ait plakalı veya plakasız hurda araçlar trafik güvenliğini tehlikeye attıkları ve çevre kirliliği yarattıklarından dolayısıyla belediye ekiplerince çekileceğini belirtti.

Söz konusu araçlarla ilgili olarak Kabahatler Kanunu'nun 41. Maddesi 6. bendine göre işlem yapılarak hurda aracını sokakta bırakan kişiye 477 lira idari para cezası kesileceğini ifade eden Gürkan çekici masrafı da araç sahibinden tahsil edileceğini kaydetti.






Kaynak: AA