Bm Kongo Raporu Açıklandı

Kongo'ya ilişkin BM raporunda, ülkede 4 yılı aşkın sürede 3 bin 600'den fazla kadın ve çocuğun, ordu ve güvenlik güçleri mensupları ve yönetim karşıtı asilerce işlenen cinsel şiddet suçlarının kurbanı olduğu bildirildi.

BM'nin açıkladığı rapora göre, 2010-2013 yıllarındaki cinsel saldırıların yarısı asilerce, yarısı da ordu ve güvenlik gücü mensuplarınca yapıldı. Raporda, yaşları 2 ila 80 olan cinsel şiddet kurbanlarının yüzde 73'ünün kadın, yüzde 25'inin çocuk ve yüzde 2'sinin de erkeklerden oluştuğu belirtildi.
Ülkedeki bazı cinsel şiddet olayları hakkında davalar açılmasına ve mahkumiyet kararları verilmiş olmasına karşın vakaların büyük bir kısmının "hiçbir zaman soruşturulmadığı ve dava konusu olmadığına" işaret edilen raporda, cinsel şiddet olaylarının sadece çok az bir kısmı hakkında bildirimde bulunulduğunun altı çizildi.
Raporu düzenlediği basın toplantısıyla açıklayan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, dokunulmazlık zırhı içinde işlenen suçlarla mücadelede daha fazla dava açılmasının kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA