Balıkesir Üniversitesinde Hibe Destekli 'Araştırma Laboratuvarı' Kuruldu

Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü bünyesinde Güney Marmara Kalkınma Ajansından (GMKA) sağlanan yaklaşık 250 bin liralık hibeyle modern bir araştırma laboratuvarı oluşturuldu.

Bu yıl ilk kez öğrenci kabul eden Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, GMKA'dan alınan yaklaşık 250 bin liralık hibe desteği sayesinde Türkiye'nin en modern laboratuvarlarından birine sahip oldu. 373 bin 740 lira harcanan laboratuvarın geri kalan kısmı ise rektörlük tarafından karşılandı.
Rektör Prof. Dr. Mahir Alkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, devlet-üniversite iş birliği sayesinde BAÜ'ye Türkiye'nin en modern laboratuvarlarından birini kurduklarını söyledi.

Geçen yıl Güney Marmara Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanlığı görevini devraldığını hatırlatan Alkan, "GMKA, Balıkesir ve Çanakkale illerini kapsayan bir kalkınma ajansı. Bölüm Başkanımız, ajansa 2013'te proje desteği talebinde bulundu. Ajans, projeyi değerlendirdi ve destekledi. Bu laboratuvar, üniversite-devlet iş birliği sayesinde kuruldu ve bu alanda görülebilecek en son teknolojiyle donatıldı" dedi.

Alkan, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünün açılması konusunda 2012'de üniversite senatosunda olumlu görüş belirtildiğini dile getirdi. Bunun sonucunda Yükseköğretim Kuruluna (YÖK) başvurduklarını anlatan Alkan, "YÖK'ün de kabul etmesiyle bölümümüz, tüzel kişilik kazanmış oldu. İlk kez 2013-2014 öğretim yılında öğrenci kabulümüz oldu. Şu an birinci sınıfta 30 öğrencimiz bulunuyor. Bu bölüme baktığınızda öğrencilerin ilgisinin olduğunu görüyorsunuz. Moleküler Biyolojik Genetik Bölümü, içerdiği dersler itibarıyla disiplinler arası bir bölüm. Bölüm gerek iş hayatı gerek akademik açıdan önü açık bir bölüm" ifadesini kullandı.
- ''En son teknolojiye göre donatılmış ender laboratuvarlardan biri''
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Serap Doğan ise bölümün açılmasına karar verildikten sonra bir proje hazırladıklarını, bunun GMKA tarafından kabul edilmesi ve laboratuvarın kurulmasının 9 ayda gerçekleştiğini bildirdi.
Teknolojisi yeni olan böyle bir laboratuvarın kurulmasının en az 15 yıl zaman aldığını savunan Doğan, şöyle konuştu:
"Projenin kabul edilmesiyle 6 ay içinde böyle bir laboratuvarı kurduk. Bu laboratuvarı kurmak için 17 yıla ihtiyacımız vardı. İki öğrenci laboratuvarımızın yanında bir araştırma laboratuvarı kuruldu. Laboratuvarlarımızda bölüm için çok önemli olan 22 cihazımız bulunuyor. Laboratuvarımız en son teknolojiye göre donatılmış ender laboratuvarlardan biri. Bu yönden öğrencilerimiz çok şanslı. Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü asla laboratuvar olmadan kurulacak bir bölüm değildi. Teorik bilgilerin yanında mutlaka uygulama yapılması gerekiyor.''
Kaynak: AA