Obezite Kalp Krizi Riskini Artırıyor

Denizli Devlet Hastanesi Diyetisyeni Dr. Erol Aktay, obezitenin kalp krizi riskini artırdığını söyledi.

Obezite Kalp Krizi Riskini Artırıyor

Denizli Devlet Hastanesi Konferans Salonu’nda hastane çalışanlarına yönelik "Kalp Damar Hastalıkları ve Korunma Yolları" konulu oturumun ikincisi gerçekleştirildi.

Denizli Devlet Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Kadir Gökhan Saçkan, Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Öztürk ve Diyetisyen Erol Aktay, "Kalp ve Damar Hastalıkları" ile ilgili hastane çalışanlarını bilgilendirdi. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Öztürk, kalp ve damar hastalıklarının oluşumuna, görülme sıklığına ve nedenlerine dikkat çekerek, "Dünyada tüm ölüm nedenleri arasında birinci sırada kalp ve damar hastalıkları yer almaktadır. 2035 yılına kadar ölüm hızının 2-3 kat artması bekleniyor. Yaş, cinsiyet, genetik, hipertansiyon, kolesterol hastalığı, diyabet, obezite, düzensiz beslenme, fastfood alışkanlığı, hareketsiz yaşam ve sigara içimi kalp-damar hastalıkları açısından risk oluşturan etmenlerdir. O yüzden bu risk faktörlerini taşıyan kişiler vücudun bir belirti vermesini beklemeden, mutlaka belirli aralıklarla kontrollerini yaptırmalıdır" diye konuştu.

KALP KRİZİ YAŞI DÜŞTÜ
Op. Kadir Gökhan Saçkan ise, son dönemde hastaneye başvuran kalp krizi vakalarında yaş oranlarının düştüğünü gözlemlediklerini vurgulayarak, kalp ve damar hastalıklarında uygulanan tedavi yöntemlerini anlattı. Saçkan, "Edindiğimiz deneyimler ve gözlemler sonucunda özellikle belli bir yaş sınırı üzerinde beklediğimiz kalp krizlerini, geçen dönemlere oranla 34-39 yaş arasında görmeye başladık. Hastanemizde tedavi seçeneklerinin hepsi var. Medikal tedavi, kardiyoloji bölümü doktorları tarafından hastalarımıza düzenleniyor. Bir üst basamağa geçtiğimizde hastalarımıza cerrahi işlem, balon, stent işlemleri yapabiliyoruz. Yine bypass ameliyatlarımızı yapabiliyoruz. Tabii kalp hastalıklarında, açık kalp cerrahisi, hastanemizde sadece bypass ile sınırlı değil. Mitral kapak replasmanı, aort kapak replasmanı, aort diseksiyonları, aort anevrizma ameliyatları, kapak ve kombine ameliyatlar, vitrin kalp dediğimiz kalbi durdurmadan bypass yöntemleri, yine bypass yöntemleri kullanılarak da tamamı yapılmakta. Fakat bunların her biri bir seçenek değil, hepsi beraber anlam taşıyan işlemlerdir" dedi.

TEK BAŞINA OBEZİTE KALP KRİZİ NEDENİ
Diyetisyen Erol Aktay da kalp ve damar hastalıklarından korunmada beslenmenin büyük etkisinin olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Kalp sağlığı ile doğrudan ilintili olan tip 2 diyabet, yüksek kolesterol ve kan yağlarının yüksek seyretmesi gibi beslenmemizle direkt alakalı kalp sağlığını etkileyen durumlar söz konusu. Fakat son araştırmalara baktığımızda bunlardan bağımsız olarak tek başına obezitenin yüzde 7 oranında ölümle sonuçlanan kalp krizlerine neden olduğu görülmüş. Bu riskleri azaltabilmek adına, yeterli ve dengeli beslenmeyi içeren doğru beslenme alışkanlıklarını kazanmak, koroner kalp hastalıkları, şişmanlık ve hipertansiyona karşı bizleri koruyacaktır. Beslenmemizde toplam yağ tüketimi enerjinin yüzde 30’ unu geçmemelidir. Beslenmemizde doymuş yağları azaltmalı, doymuş yağlar yerine doymamış yağları seçmeliyiz. Eğer kalp damar hastalığı risk faktörleri varsa, günlük kolesterol alımımızı 300 miligramın altına indirmemiz gerekir. Beta karoten, vitamin A ve vitamin C gibi antioksidan vitaminleri yüksek oranda içeren sebze ve meyvelerin tüketimini arttırmalıyız."
Kaynak: İHA