Türkiye’deki İngiliz Ticaret Odası, Gaziantep Ticaret Odası İle Mutabakat Bildirisi İmzaladı

Türkiye’deki İngiliz Ticaret Odası tarafından, ekonomik güç birliği yoluyla İngiltere ve Türkiye’deki şirketler arasındaki ticari ilişkilerin gelişimini teşvik hedefiyle hazırlanan Mutabakat Bildirisi, Gaziantep Ticaret Odası ile imzalandı.

Türkiye’deki İngiliz Ticaret Odası, Gaziantep Ticaret Odası İle Mutabakat Bildirisi İmzaladı

Gaziantep’te yapılan imza törenine İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu, İngiliz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Chris Gaunt ve Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ve Gaziantepli işadamları katıldı.

Mutabakat Bildirisi (MOU-Memorandum of Understanding), iki ülkedeki şirketlerin ticaret, yatırım, teknoloji transferi, teknik, mesleki deneyim, ekonomik ve ticari yasa-yönetmelik hakkında bilgi alışverişi gibi konuları kapsıyor. İmza Töreni sırasında Richard Moore, köklü geçmişe sahip her iki ticaret odası arasında işbirliğini güçlendirici bu tür faaliyetlerin geliştirilmesinden memnuniyet duyduklarını ifade ederek, Türkiye’deki İngiltere Ticaret Odasının iki ülke arasındaki ikili ticari ilişkileri arttırma çabalarında stratejik bir ortak olduğunu belirtti.

Gaziantep Ticaret Odasında olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden büyükelçi Moore, “Türkiye’ye yeni bir diplomat olarak ilk geldiğimde, yani yirmi beş yıl önce, ekonomik ilişkilerimiz emekleme dönemindeydi. O zamanlar, Türkiye yabancı yatırımcılar tarafından riskli bir girişim olarak görülüyordu. Arada geçen zamanda, nasıl bir dönüşüm geçirdi Türkiye! Türkiye’de artık pek çok dünya standardında firma var. Altyapı iyileştirmeleri, ülkedeki büyük nüfuslu merkezlerin her birini başkente ve İstanbul’a bir saatte ulaşabilir kıldı. İyi nüfus yapısı sayesinde Türkiye ticari açıdan önümüzdeki yıllarda da son derece cazip bir yer olmayı sürdürecek. Göreve başladığım Ocak ayından bu yana, Türk iş dünyasından pek çok kişiyle tanıştım. Ve sürekli olarak aynı mesajı duyuyorum: Türkiye, Britanyalı firmalarla çalışmak, Britanya’ya yatırım yapmak ve Orta Asya, Kuzey Afrika ve Orta Doğu gibi üçüncü pazarlarda Britanyalı firmalarla ortak olmak istiyor. Bugün burada, Britanya Türkiye Ticaret Odası ve Gaziantep Ticaret Odası arasında imzaladığımız mutabakat zabtı ile ülkelerimiz arasındaki ticari bağları güçlendirmek için önemli bir adım atıyoruz. Gaziantep, Anadolu’nun en dinamik ve refah illerinden biri ve gerçekten de Orta Doğu’ya açılan bir kapı: Türkiye’nin Irak’la ticaretinin yüzde 20’den fazlası buradan geliyor. Birleşik Krallık’ın bu şehir için önemli bir ticaret ortağı olması çok sevindirici: Gaziantep’in ihracat yaptığı ilk on ülkeden biriyiz. Bu zaptı imzalayarak, umuyorum ki Britanya iş dünyasına, Türkiye’nin büyüme hikâyesinin sadece İstanbul’dan çok daha fazlasını kapsadığı mesajını vereceğiz. Boğaz’ın ötesinde, bugün burada temsil edilen tüm şehirlerde, çok heyecan verici ticari fırsatlar var. Ve benim görevimin önemli bir kısmı da Britanyalı firmaların bu fırsatlardan haberdar olmalarını sağlamak. Bunu sağlamak için sizlerle çalışmayı hevesle bekliyorum” diye konuştu.

İngiliz Ticaret Odası Başkanı Chris Gaunt ise Mutabakat Bildirisi ile Gaziantepli şirketlere İngiltere’deki şirketlerle karşılıklı teşvikler ve kolaylıklar sağlanmasına öncülük etmekten mutluluk duyduklarını ifade ederek, “Türkiye’deki İngiliz Ticaret Odası olarak, Gaziantep Ticaret Odası ile yakın ilişkilerin ilerlemesi, İngiltere ve Gaziantep şirketleri arasındaki ticari ilişkilerin optimal bir gelişme göstermesi ve ekonomik iş birliğinin teşvik edilmesi amacıyla bir Mutabakat Bildirisi oluşturduk. Türkiye’deki İngiliz Ticaret Odası ve Gaziantep Ticaret Odası tarafından imzalanan Mutabakat Bildirisi, ekonomik güç birliği yoluyla Birleşik Krallık ve Türkiye’deki şirketler arasındaki ticari ilişkilerin gelişimini teşvik hedefiyle hazırlandı. Bu anlaşmanın iş dünyasına dinamizm katması bekleniyor. Mutabakat Bildirisi ticaret, yatırım, teknoloji transferi alanlarında etkili işbirliğine katkı sağlayarak ve kolaylaştıracak, bu bildiri ile ekonomik ve endüstriyel faaliyetlerde, bilgi alışverişi yolu ile iki ülke arasındaki ekonomik ve sanayi işbirliği genişleyecek, iş fırsatları hakkındaki bilgiler karşılıklı olarak paylaşılacaktır. Uluslararası firmaların bölgesel merkezleri iş geliştirme için iyi olanaklar yaratılması için stratejik konumda olmasının etkisi ile Türkiye’dedir. Türkiye ve Birleşik Krallık’taki KOBİ’lerin iş geliştirme talepleri her geçen yıl artıyor. Bu çerçevede Türkiye’deki İngiliz Ticaret Odası KOBİ’leri teşvik etmekle birlikte daha etkin bir kurum haline geliyor. mutabakat Bildirisi, her iki kurumun üyeleri aracılığıyla ticaret ve iş olanaklarını genişletmeyi amaçlayan bir bakış ile Gaziantep ve Birleşik Krallık'taki spesifik iş fırsatlarına körü olacak. Ekonomik, ticari ve endüstriyel tüm konularda bilgi alışverişi sayesinde iki ülke arasındaki sanayi ve ekonomik işbirliğini kolaylaştırıp, genişletecek. Bu girişim ile iki ülke arasında yatırım ve teknoloji transferi teşvik edilecek ve yeni projeleri ve ortakları belirlemek için karşılıklı destek sağlanacak. Burada sizinle olmak büyük bir mutluluk ve eminim ki gelecek organizasyon ve ziyaretlerde daha sık görüşeceğiz” şeklinde konuştu.

GTO Başkanı Eyüp Bartık ise İngiltere’nin Gaziantep’in önemli ticaret partnerlerinden biri olduğunu belirterek, İngiltere’nin Gaziantep’in en çok ihracat yaptığı 10 ülke arasında 6. sırada yer aldığını ifade etti.

“Aramızdaki güçlü ticari ilişkileri daha da ileriye taşımayı arzuluyoruz” diyen Bartık, Gaziantepli şirketlerle ve İngiltere arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerinin daha da ileri götürülmesi için bu mutabakatı çok önemli bir fırsat olarak gördüklerini söyledi.

Başkan Bartık ayrıca önümüzdeki süreçte tek hedeflerinin Gaziantep’in daha çok ihracat yapması olduğunu anlatarak, “Milli gelirde 10 bin dolarda takılıp kaldık. Bu rakamı yükseltmemiz için mutlaka daha fazla ihracat için çalışmamız gerekiyor. Bu konuda bizim çeşitli çalışmalarımız var. Örneğin bu hafta içinde yine ihracat odaklı Erbil’de bir ofis açacağız. Bu sayede oda üyelerimizin Erbil’e gidip ihracat yapmalarını özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin ihracat yapmalarını sağlayacağız. Bununla birlikte sektörel dış ticaret şirketi kuruyoruz. Tabi bunlar Gaziantep’in ihracatını artıracak. Biz Gaziantep Ticaret Odası’nın bu anlamda Türkiye’ye model olmasını istiyoruz ve bunun için gayret gösteriyoruz. Umarım bu trend yükselerek devam eder Türkiye’nin dış ticaret açığı daha da azıl ve hepimiz daha da mutlu oluruz” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından İngiliz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Chris Gaunt ve Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık hazırlanan Mutabakat Bildirisini imzaladı. Atılan imzaların ardından başkanlar karşılıklı olarak birbirlerine hediye takdim etti. Başkan Bartık ayrıca İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore’de bir hediye takdim etti.

Öte yandan Mutabakat Bildirisi kapsamı şu şekilde, ticaret, yatırım, teknoloji transferi alanlarında etkili işbirliğini teşvik edecek ve kolaylaştıracak, ekonomik ve endüstriyel faaliyetlerde, bilgi alışverişi yolu ile iki ülke arasındaki ekonomik ve sanayi işbirliği genişleyecek, iş fırsatları hakkındaki bilgiler karşılıklı olarak paylaşılacak. Ortak girişimler yoluyla yatırım ve teknoloji transferi teşvik edilecek ve belirli projeleri ve ortakları belirlemek için karşılıklı destek sağlanacak. İkili ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla her iki ticaret odasının üyelerine yönelik seminerler, konferanslar ve eğitim programları düzenlenecek. Fuar ve sergilere katılımda destek verilecek. Ticaret Odası üyelerinin işbirliğini genişletmek için iki ülke arasındaki sanayi ve ticari heyetlerin ziyaretleri ve alışverişleri kolaylaştırılacak. İki ülke arasındaki ticari, endüstriyel ve ekonomik yasa ve yönetmelik hakkında bilgi alışverişi kolaylaştırılacak. Üyeler arasında teknik ve mesleki deneyim alışverişi teşvik edilecek. Periyodik görüşmelerle karşılıklı ilerlemeler gözden geçirilecek. Dış ticaret ve yatırım ile ilgili mevcut yasa ve yönetmeliklerle ilgili bilgi alışverişinde bulunulacak. Bilgi, bağlantılar ve işletme maliyetleri göz önüne alınarak yapılacak etkinliklerin kapsamı, enerji, bilişim, ilaç, sağlık, nano teknoloji, bilim ve inovasyon gibi sektörlerden başlayarak üç ayda bir iki sektörü kapsayacak eğitim programları ve seminerler planlanacak. Ayrıca İngiliz ve Türk şirketlerinin bu alanlarda gerçekleştirebilecekleri işbirliği fırsatları değerlendirilecek. Hedef şirketlerin belirlenmesi ile İngiltere ve Türkiye arasında uluslararası bir İş Yerleştirme Düzeni Kurulacak. Biri Türkiye’de biri İngiltere’de olmak üzere her yıl iki ulusal fuarda ticari katılım teşvik edilerek, daha fazla işin etkinleştirilmesine imkan sağlanacak.
Kaynak: İHA