Silifke’de Avukatlar Günü Kutlandı

İçel Barosu Silifke Temsilcisi Mehmet Duman, Avukatlar Haftası dolayısıyla Atatürk Anıtına çelenk sunup, basın açıklaması yaptı.

Silifke’de Avukatlar Günü Kutlandı

Duman, çelenk sunumnun ardından yaptığı konuşmada, avukatların mesleki ve ekonomik sorunlarının artık katlanılamaz boyuta ulaştığını bu nedenle neşeli bir kutlama yapamayacaklarını ifade ederek, "Her yıl aynı şeyi söylüyoruz, her yıl yıllardan beri yaşadığımız sorunlar katlanarak büyüyor ve yakın bir gelecekte de çözülecek gibi gözükmüyor diyoruz ve fakat her geçen yıl sorunlar daha da artıyor" dedi.

“Avukatlık kimliği resmi kimlik hükmünde olmasına rağmen, bazı kurum ve kuruluşlarca hükümsüz kabul edilmesi mesleğin saygınlığının hiçe sayılmasıdır” diyen Duman, “CMK ücretleri asgari avukatlık ücret tarifesine eşitlenmelidir. Bağlı çalışan Avukatların gerek ekonomik ve gerekse de özlük hakları mesleğin saygınlığına yakışır hale getirilmelidir.
Avukatlar, kamu hizmeti verdiklerinden kamu çalışanları gibi yeşil pasaport hakkına sahip olmalıdırlar. Avukatlık hizmeti için KDV yüzde 1 olmalıdır. Özellikle mesleğe ilk kez başlayan genç avukatlar için vergi indirimi yapılması gereklidir. Noterlere ve mali müşavirlere Avukatlık mesleğinin iş alanları açılmamalıdır. Kamu avukatlarının özlük hakları ve ücretleri hakim ve savcılarla eşitlenmelidir. Dava açmak ve takip yapmak için avukat olma zorunluluğu getirilmelidir. Taşınmaz satışları veya satış vaadi sözleşmeleri ile kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin düzenlenmesi sırasında avukat bulundurma zorunluluğu getirilmeli ve yasa ile müeyyideleri düzenlenmelidir. Avukatlara dava ve takip sırasında yazılı sözleşme ve maktu ücret belirlenmiş ise ücret ödendi banka makbuzlarının dava dosyasına aynen baro pulları gibi sunulması zorunluluğu getirilmelidir. Avukatlık ücretinin de avukatın baro nezdinde açılacak olan banka hesaplarına aktarılması zorunluluğu getirilmelidir.
Hemen her adliyenin çevresinde bulunan arzu halci ve iş takipçilerinin dava ve işleri takip etmesi engellenmeli ve Vergi Davaları ile İdare Mahkemelerindeki davaların mali müşavirler tarafından açılarak takip edilmesi önlenmelidir. Hakim ve Cumhuriyet Savcılığına sadece avukatlık mesleğinden geçilebilmelidir. Çözüm yolları belli olan bu meselelerin çözümünde siyasileri eleştirmekle birlikte, barolar birliğimiz ve tüm baroların daha kolektif bir şekilde hareket etmesi gerektiğini de göz ardı edemeyiz. Şimdilik üstesinden gelemediğimiz, ama sonuna kadar mücadele azim ve kararlılığı içinde olduğumuz bu sorunlara rağmen, avukatlar haftamızı kutluyor, hepinize saygılar sunuyorum” dedi.

Kaynak: İHA