Merkez Bankası Başkanı Başçı, Kayseri'de (4)

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Enflasyonun arkasındaki en önemli faktör döviz kuru gelişmeleri oldu. Türk Lirası'nın değer kaybından enflasyona önemli bir geçiş söz konusu oldu. Yüzde 8 civarındaki enflasyonun neredeyse yarısına yakını döviz kuru etkisi" dedi.

Başçı, Kayseri Sanayi Odası'ndaki "Para Politikaları" toplantısında, Türkiye ve dünyadaki ekonomik verilerle ilgili bir sunum yaptı.
Enflasyonun döviz kurundan etkilendiğini dile getiren Başçı, şöyle devam etti:
"Enflasyonun arkasındaki en önemli faktör döviz kuru gelişmeleri oldu. Türk Lirasının değer kaybından enflasyona önemli bir geçiş söz konusu oldu. Yüzde 8 civarındaki enflasyonun neredeyse yarısına yakını döviz kuru etkisi. Eğer döviz kurunda değer kaybı devam etmezse geçici bir şey. Dolayısıyla 4 puana yakın bir kısmı gelecek sene olmayacak, yeter ki döviz kurları bundan sonra istikrarlı bir şekilde devam etsin. Yeter ki enflasyon beklentileri bozulmasın."
Başçı, son dönemde petrol fiyatlarında istikrar olduğunu ifade ederek, "İthalat fiyatlarına dolar bazında baktığımızda herhangi bir enflasyon baskısı görmüyoruz. Dolar bazında ithalat fiyatları yatay. Aşağı doğru bir seyir izliyor. Özellikle petrol fiyatlarında şimdi daha istikrarlı bir seyir var" diye konuştu.

Türkiye'de yağışların az olmasının enflasyona etkisi olduğunu vurgulayan Baş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de Mart ayına kadar yağışlar düşük düzeyde seyretti. Her bölgede az yağış aldığımız gözlemleniyor. Mart ayına kadar yağışlar oldukça zayıftı. Bunun da bir miktar şu ana kadar buğday ve ekmek fiyatlarını enflasyona yansımasını gördük. Fakat Mart ayında Türkiye iyi yağış aldı. Bu da Türkiye için iyi haber. Mart ayı yağışları bu zor dönemde en azından yüzümüzü güldüren bir faktör oldu."

- Enflasyon beklentileri

Enflasyonun yılın ikinci yarısından itibaren düşmesini beklediklerini belirten Başçı, şunları kaydetti:
"Enflasyonun kendisi 8,4'e kadar yükseldi. Yıl sonu enflasyon beklentileri oldukça yüksek 8 civarında. Fakat 12 ay sonrasına baktığımızda bunun düşmesi ve 7,3'e kadar gerilemesi bekleniyor. Onun için 12 ay değil de 24 ay sonrasına baktığımızda 6,62 seviyesinde ortalama bir beklenti var. Yani dolayısıyla bu kur etkisinin geçici olacağını düşünüyoruz. Ancak 6,62 hala bizim hedefimizin üzerinde. Burada 5'lik bir hedefe herkesi ikna etmemiz gerek. Geçen sene 5 ve 6'lı rakamları telaffuz edenler, 6,50 ile 7 arasındaki oranları telaffuz etmeye başladılar. O yüzden bizim orada gereken zamanda gereken tedbirleri aldığımızı ve gerekirse yine almaya devam edeceğimizi net bir şekilde ifade etmemiz gerekiyor ki o beklentiler aşağıya gelsin ve uzun vadeli faizler de beraberinde düşsün. Enflasyon tahminimizi Ocak ayı sonunda vermiştik, burada gerçekleşmeler o tahmine uyumlu. Haziran ayından itibaren de enflasyonun düşmeye başlamasını bekliyoruz."

- Türk parasının değer kaybetmesi

Türk Lirası'nın geçen yılın Mayıs ayından itibaren değer kaybettiğini ifade eden Başçı, sözlerini şöyle tamamladı:
"Geçen sene Mayıs'tan bu yana Türk parası en çok değer kaybeden para birimi oldu. Dolara karşı yaklaşık yüzde 30 değer kaybı oldu. Tam bizim 27 Ocak'ta yaptığımız duyuru günü oldu. Bunun bir kısmı seçimlerle ilgili belirsizliklerden kaynaklandı. Kalan kısmı da Amerikan Merkez Bankası'nın sinyalleri ile ilgiliydi. Karardan sonra en çok değer kazanan Türk lirası oldu ama değer kazancı yüzde 12 civarında, kaybımız 30 civarında, haliyle halen değer kaybımız söz konusu. Yatırım iştahının yavaş yavaş geldiğini görüyoruz. Endonezya Brezilya gibi ülkelerin de aynı bizde olduğu gibi paraları değerlenmeye başladı.

Ama bu ne kadar süre böyle devam eder bunu bilemiyoruz. Yerel seçimlerin bitmesiyle Türk parası değer kazandı. 2014 yılında enflasyon 5'i görebilir. 2018 enflasyon hedefi 4,5. İnsanları 4,5'e ikna etmek için önce 5'i göstermeliyiz.
(Bitti)
Kaynak: AA